Koruna je nejsilnější od října loňského roku

Praha – Česká měna se drží blízko svého čtyřměsíčního maxima pod hranicí 25,4 koruny za euro. Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera koruna na tyto úrovně vystoupala díky vstřícnosti finančních trhů vůči všem rizikovějším aktivům. Oproti ostatním regionálním měnám mírně získává, zatímco zejména maďarský forint koriguje své středeční jednoprocentní posílení.

"Koruna tak pravděpodobně dnes své zisky tolik nerozšíří, když mírně konsolidují i akciové burzy. Nemůžeme však vyloučit, že by v následujících dnech opět nezamířila k novým lokálním maximům," uvedl Frayer.

Josef Němeček z Patria Online:

„Česká koruna po středečním prolomení 25,4 Kč/EUR dnes rozšířila své posilování pod úroveň 25,30 Kč/EUR až na 25,29 koruny k euru.“

Na trhy podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka navíc doléhají poslední informace, které svědčí o tom, že se pomoc Řecku komplikuje. Šance na získání finanční pomoci z Evropské unie je údajně malá a nedá se vyloučit žádost směrem k Mezinárodnímu měnovému fondu. Dolar proti společné evropské měně posiluje na 1,3680.