Kia postaví na Slovensku novou motorárnu za 2,5 miliardy

Žilina – Slovensko navzdory pokračující recesi přivítá další miliardovou zahraniční investici. Jihokorejská automobilka Kia postaví nedaleko své stávající továrny u Žiliny nový závod na výrobu motorů za víc než 100 milionů eur, tedy přes 2,5 miliardy korun. Ročně zde chce vyrobit až 150 tisíc motorů, ty budou určeny pro továrnu sesterské automobilky Hyundai v České republice. Stavět se má začít v dubnu.

Stavbu nové haly chce Kia dokončit nejpozději do března příštího roku. Po namontování technologií a zkušebním provozu se spuštěním sériové výroby v novém závodě počítá koncem příštího roku. Plnou kapacitu výroby chce automobilka dosáhnout v roce 2012. Celková produkce motorů by tak postupně měla vyrůst na 450 tisíc ročně. Nový závod poskytne práci přibližně 270 lidem, ve slovenské továrně už přitom v současnosti pracuje asi 2800 lidí.

Kia už před časem připustila, že stavbu nové motorárny zvažuje. Vláda premiéra Roberta Fica jí v případě kladného rozhodnutí slíbila daňovou přes 15 milionů eur (asi 381 milionů korun).

Výroba jde dolů

Kia, která patří největší jihokorejské automobilce Hyundai Motor, spustila na Slovensku spustila sériovou výrobu koncem roku 2007. Zhruba o rok později začala se sériovou produkcí osobních aut v Nošovicích na Frýdecko Místecku taky mateřská Hyundai. Z výrobních linek továrny nedaleko Žiliny sjíždí modely Kia Cee'd a Kia Sportage a od letošního ledna taky Hyundai ix35.

Kvůli krizi, která prudce snížila poptávku po nových autech, loni Kia na Slovensku vyrobila jen 150 tisíc vozů, o 50 tisíc méně než v roce 2008. Většina z nich mířila do Ruska, Británie, Německa a Itálie.