Pro státní naftu budeme muset při stavu nouze do Německa

Praha – Správa státních hmotných rezerv (SSHR) bude část svých nouzových zásob nafty skladovat v soukromém skladu v německém Krailingu. V minulých dnech uzavřela smlouvu na skladování 15 procent strategických zásob nafty s německou soukromou firmou Viktoriagruppe. Mladá fronta Dnes píše, že je to pro stát levnější, než když platí za skladování tuzemské státní firmě Čepro. Uskladněním až 100 tisíc tun nafty by se mělo ušetřit 38 milionů korun. Čepro ale odmítá, že by nabízelo sklady příliš draho.

Úřad dostal o 180 milionů méně, musí proto šetřit

Předseda SSHR Ladislav Zabo

„Jediným smyslem této transakce je úspora finančních prostředků ze státního rozpočtu. Musíme šetřit, na ochraňování zásob jsme letos ze státního rozpočtu dostali výrazně méně peněz.“

Uskladnění nouzových zásob v zahraničí podle Zaba umožňuje mezivládní dohoda a usnesení vlády z roku 1999. Jeho úřad dostal o 180 milionů korun méně. Ani zmíněnou transakcí však stát příliš neuspoří. O peníze totiž přijde Čepro, které je taktéž státní.

„Ekonomicky i kvalitativně jsme se sklady v Německu konkurenceschopní,“ uvádí mluvčí Čepra Lenka Svobodová. Ta sice potvrdila, že vedení dostalo od správy hmotných rezerv písemnou žádost na snížení skladovacího poplatku, ta ale dorazila až začátkem března. Smlouva s Viktoriagruppe na využití německého skladu přitom byla uzavřena v polovině února.

Viktoriagruppe si u nás chce pronajmout státní zásobníky na ropu

Kontrakt počítá i s tím, že si Viktoriagruppe pronajme asi deset procent kapacity státních zásobníků na ropu v Česku. Na rozdíl od zásobníků na pohotové pohonné hmoty je ale vlastní státní společnost Mero, kterou toto ujednání zaskočilo. „Byly postaveny proto, aby v nich byly zásoby státu, nikoli soukromých firem,“ uvádí firma.

Správa státních hmotných rezerv shromažďuje strategické suroviny pro krizové situace, jako je například přírodní katastrofa, teroristický útok nebo průmyslová havárie.

Vydáno pod