Německo je otevřené finanční účasti MMF na pomoci Řecku

Berlín – Německo změnilo názor na finanční pomoc Řecku. Kancléřka Angela Merkelová je „otevřena finanční účasti Mezinárodního měnového fondu (MMF)“ v případném balíku pomoci pro Řecko. Financování pomocí MMF by pak muselo zřejmě být sjednáno mezi fondem a členy eurozóny. Spekulace o zapojení MMF do řešení řecké dlužnické krize sílí. Spekuluje se o tom, že řecká vláda uvažuje o podání žádosti k fondu již na počátku dubna. Řecko tlačí na EU, aby se na summitu příští týden jasně vyjádřila ohledně pomoci v jeho krizi.

Řecko platí neúnosné úroky za své půjčky

Pomoc od fondu je však spojená s tvrdými podmínkami pro veřejné finance. Jde především o škrty v sociálních výdajích. Řecko však nemá co ztratit. Už nyní totiž dělá v podstatě to, co by po něm MMF chtěl. Pokud ale Řecko nezíská na obsluhu svého vysokého dluhu v dubnu a květnu 20 miliard eur, hrozí zemi státní bankrot. Získat peníze na finančních trzích je nyní pro Řecko kvůli neúnosně vysokým požadovaným úrokům vysoce nevýhodné.

Telefonát Pavla Kohouta (zdroj: ČT24)

Berlín spolu s Francií a dalšími zeměmi eurozóny dosud sdílel odpor k přizvání fondu, protože by to ukázalo neschopnost Evropy řešit vlastní ekonomické problémy a umožnilo, aby do věcí eurozóny mluvily USA, největší podílník MMF. Stejný důvod pro odmítavý postoj má i Evropská centrální banka. Ta se obává narušení své nezávislosti a ztráty kontroly nad vývojem v Řecku. Se změnou postoje Německa, které stálo Řecku v cestě nejviditelněji, by mohly názor změnit i jiné země eurozóny.

Ekonom ze společnosti Partners Pavel Kohout k postoji Německa:

„Je zde obava o stabilitu eura a eurozóny a evropského finančního systému jako celku, což je pro Německo prvořadá záležitost. Starost o osud Řecka je až druhořadá.“

Někteří analytici říkají, že MMF je nyní pro Řecko jedinou možností, protože je zapotřebí věrohodná vnější instituce, která poskytne peníze a zároveň Atény donutí k reformám. To EU podle analytiků nedokáže. Důvodem k tomuto postoji jsou statistické podvody, které Řecko dokázalo před EU ukrýt.

Řecko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod