Austrálie a Čína se usmiřují společným projektem v Guineji

Canberra - Australský těžařský gigant Rio Tinto a čínská skupina Chinalco budou společně investovat do ložisek železné rudy v Africe. Uzavřely smlouvu v přepočtu asi za 54 miliard korun. Projekt na rozvoj těžby v Guineji obnovil narušené čínsko-australské vztahy. Loni totiž vyjednávání o spojení firem ztroskotalo. Podle vedení Rio Tinta je Simandou v Guineji největší nerozvinuté ložisko železné rudy na světě. Ukrývá asi dvě a čtvrt miliardy tun rudy. Australský těžař vloží do společného projektu 95 procent svého současného majetku v Simandou. Chinalco investuje v přepočtu 25 miliard korun.

„Dlouho jsme věřili tomu, že Rio Tinto a Chinalco mohou spolupracovat a dosáhnout oboustranných výhod. Chinalco je pro nás skvělý partner pro projekt Simandou,“ prohlásil výkonný ředitel Rio Tinto Tom Albanese. Australská vláda navíc informovala o tom, že čtyři zaměstnanci společnosti Rio Tinto stanou příští týden před čínským soudem. Jsou totiž podezřelí z krádeže obchodních tajemství a úplatkářství.

Za údajnou špionáž jim hrozí až dvacet let odnětí svobody. A Australané nejspíš ani nebudou mít na některá soudní jednání přístup. „Byl jsem zklamaný, když čínské úřady naznačily, že australské úřady nebudou přítomny. Požádali jsme čínské autority, aby to zvážily,“ řekl australský ministr zahraničí Stephen Smith.

Austrálie a Čína se usmiřují (zdroj: ČT24)

Rio Tinto stojí za svými zaměstnanci

Čtveřice údajně podplácela manažery z čínských oceláren. Získat tím měla citlivé údaje o odvětví, které tamní vláda považuje za tajné. Společnost Rio Tinto se za zaměstnance postavila. „Rio Tinto je komerční případ a neměl by být politizován. Má to negativní dopad na vzájemné vztahy,“ konstatoval Chin Kang, mluvčí čínského ministra zahraničí.

Pro Austrálii je Čína největším obchodním partnerem. Předloni do asijského tygra vyvezla železnou rudu za 15 miliard dolarů. To je víc než 40 procent celého čínského dovozu této suroviny.