ODS slaví, obstrukcemi zabránila navýšení schodku rozpočtu

Praha – Občanští demokraté slaví. Jejich obstrukční taktika v Poslanecké sněmovně dokázala v posledních měsících odvrátit zvýšení schodku státního rozpočtu o 20 miliard korun. Dokázali to tím, že blokovali přijetí levicových návrhů, připomněl dnes šéf jejich klubu Petr Tluchoř. V neděli 21. března uplyne datum, po kterém by už sněmovna levicové normy po očekávaném vetu nestihla projednat.

Šéf klubu ODS Petr Tluchoř:

„Podařilo se udržet výši schodku státního rozpočtu téměř na stejné výši, jak to navrhovala vláda. Je to nesporný úspěch za daného rozložení sil.“

Poslední tři měsíce se snažili poslanci ODS dlouhými projevy a dalšími „triky“ v rámci jednacího řádu sněmovny zdržet projednávání levicových návrhů na zrušení poplatků u lékaře, proplácení prvních tří dnů nemocenské, takzvaný 13. důchod či zrušení stropů na platby sociálního a zdravotního pojištění. Zabránit se jim nepodařilo jen návrhu na zvýšení mateřské na loňskou úroveň, tato norma nyní leží v Senátu.

ČSSD označila ODS za lháře

Předseda opozice Jiří Paroubek na prohlášení občanských demokratů o zadlužovacích návrzích reagoval na tiskové konferenci ČSSD s tím, že ODS uváděla nepravdivé informace. Její návrh na boj s nezaměstnaností je podle Paroubka neúčinný. Navíc v minulém období nesplnila ODS své sliby. Nesnížila totiž nezaměstnanost na poloviční úroveň.

Postup ODS ve sněmovně dnes lídr sociálních demokratů označil za „systematickou sládkovskou obstrukci,“ která v českém parlamentu neměla obdobu.