Češi produkují nejméně odpadu v EU, recyklují ale také málo

Brusel – Češi vyprodukují nejméně komunálního odpadu v celé Evropské unii. Takové informace dnes uveřejnil Eurostat. Po jednom obyvateli sedmadvacítky za rok zůstane průměrně 524 kilogramů odpadu, v Česku je průměr o 200 kilogramů menší. Naopak v recyklaci Češi výrazně zaostávají. Většina odpadu končí na skládkách, z celkového objemu se recyklují jen dvě procenta. Nejvíce, tedy 802 kilogramů odpadu, vyprodukují Dánové.

Méně recyklují už jen Rumunsko a Bulharsko

Odpadu produkujeme málo, málo i recyklujeme. Méně už recyklují jen v Rumunsku, kde vytřídí k recyklaci jedno procento. V Bulharsku recyklaci vůbec neznají a veškerý odpad končí na skládkách. Z drtivé většiny se tak děje i v Česku, kde na skládkách končí celkem 83 procent komunálního odpadu, zbytek míří do spaloven a dvě procenta jsou kompostována.

Eva Tylová a Pavel Novák v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

V Evropské unii na skládkách v průměru končí pouze 40 procent odpadu, 20 procent je spáleno, 23 procent recyklováno a 17 procent kompostováno. Dostupné statistiky pocházejí z roku 2008. Ve srovnání s rokem 2007 přitom komunálního odpadu v přepočtu na osobu v EU nepatrně ubylo, konkrétně o jeden kilogram. Češi naopak vyprodukovali v průměru na osobu o 12 kilogramů odpadu více než v roce 2007.