Na odevzdání daňového přiznání již mnoho času nezbývá

Praha - Termín odevzdání daňového přiznání se blíží. Do středy 31. března zbývá dvanáct dní. Finanční úřady se připravují na každoroční nápor. Kdo nechá placení daně až na poslední den, musí počítat s tím, že za expresní převod peněz si banky účtují vysoké poplatky - až 500 korun. Daňové přiznání se dá v Česku odevzdat kromě osobní návštěvy finančního úřadu i poštou či elektronicky. Spočítat daň si můžete i na webu ČT24.

Počet očekávaných daňových přiznání odevzdaných v tomto roce není zatím jasný. „Odhady se pohybují mezi 1,5 a 1,7 milionu kusů,“ prohlásil Jan Knížek, vrchní ředitel pro daňovou správu Ministerstva financí. Již kolem 35 procent formulářů lidé odevzdali do tohoto pondělí.

Češi ale často nechávají daně na poslední chvíli. „V posledních deseti dnech dochází k plynulému nárůstu návštěvníků úřadu, na všech pracovištích jsme na 31. března připraveni,“ řekla ředitelka Finančního úřadu pro Prahu – západ Iva Baumgartnerová. Příští pondělí začínají rozšířené úřední hodiny, které budou denně od 8 do 18 hodin.

Rozhovor s Janem Knížkem a Ivou Baumgartnerovou (zdroj: ČT24)

Možností, jak podat daňové přiznání, je více - přes datovou schránku, poštou nebo klasicky elektronicky s podpisem . „V naší zemi je hluboce zakořeněna láska k papíru, razítku a podpisu,“ podotkl Knížek. Datová schránka má výhodu – není nutný zaručený elektronický podpis, je totiž sama identifikátorem osoby. Právě elektronický podpis byl podle Knížka brzdou elektronického podání, protože si ho spousta lidí nechtěla pořizovat.

Daně je nutné kvůli změně zákona zaplatit o něco dříve

Od 1. listopadu loňského roku došlo ke změně zákona o platebním styku, podle kterého se za den úhrady daně považuje den, kdy byly účty připsány na účet správce daně. „Dříve měl daňový subjekt uhrazeno ve chvíli, kdy byly odepsány prostředky z jeho účtu,“ řekla Baumgartnerová. Je tedy nutné počítat s několikadenní předstihem, aby platba byla včas převedena.

Sankcí za opožděnou platbu daně je několik. „Daň může být zvýšena až o deset procent, za pozdní úhradu naskakuje úrok z prodlení,“ konstatoval Knížek. „Daňová správa bude vstřícná, kdo by měl mírné zpoždění s platbou, správa s ním penále na individuální žádost vyřeší,“ dodal Knížek. Na daňové podvodníky si ovšem správa letos mimořádně posvítí.

Daňové přiznání
Zdroj: ČT24