V USA zkrachovalo dalších sedm menších bank

Washington - Regulátoři ve Spojených státech za minulý týden dali zavřít dalších sedm menších regionálních bank. Následkem hospodářské a finanční krize na odvětví doléhá vysoká nezaměstnanost a pokračující potíže se špatným portfoliem úvěrů. Celkový počet bank, které regulátoři museli zavřít, od začátku roku stoupl na sedmatřicet. Loni to bylo celkem 140 bank. Pokud by letos krachy bank pokračovaly tempem jako v hektickém uplynulém týdnu, za celý rok by jich skončilo necelých čtyři sta.

Regulátoři odhadují, že sedm bank z minulého týdne připraví Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) zhruba o 1,28 miliardy dolarů. Největší z nich byla Advanta Bank z Utahu, která měla v aktivech necelé dvě miliardy dolarů. Předsedkyně společnosti Sheila Bairová tento týden uvedla, že se banky se špatnými aktivy vypořádávají a že v tom dosahují pokroku.

Ve čtvrtém čtvrtletí vytvořil bankovní sektor v USA zisk 914 milionů dolarů, zatímco ve stejném období předchozího roku vykázal ztrátu přes pětatřicet miliard. Oživování odvětví ale není vyvážené.

K zisku se rychleji vracejí největší banky a malé banky jsou proti nim v konkurenční nevýhodě. FDIC odhaduje, že celková suma na vyčištění bankovního odvětví bude mezi roky 2009 až 2013 kolem sta miliard dolarů.