Bezkontaktní platby kartou umožní první obchodníci už letos

Praha - První obchodníci letos v Česku umožní revoluční bezkontaktní platby. Za drobné nákupy v supermarketech, u benzinových pump či v prodejnách rychlého občerstvení bude možné platit kartou rychleji a pohodlněji než dosud. Uvedlo to dnešní Právo s odvoláním na generálního ředitele společnosti MasterCard Europe pro ČR a Slovensko Briana Langa.

„První obchodníci začnou používat bezkontaktní technologii PayPass ve druhé polovině letošního roku,“ řekl Právu Lang. Kteří to budou, firma oznámí během druhého čtvrtletí. PayPass může být součástí jakékoliv čipové karty MasterCard nebo Maestro, která je kromě čipu vybavena i rádiovou anténou. Při platbě takovou kartou do zhruba 400 až 500 korun ji stačí pouze přiložit ke speciální čtečce a je zaplaceno. Není potřeba dávat kartu pokladní, protahovat ji čtečkou, podepisovat se ani zadávat bezpečnostní kód PIN. „U větších nákupů nad 500 korun bude zapotřebí PIN zadat,“ doplnil Lang.

Jedním z bezpečnostních prvků systému je automatická žádost o vložení PIN kódu v případě několika po sobě následujících transakcí, a to bez ohledu na výši nákupu. Pro obchodníky bezkontaktní technologie zjednoduší manipulaci s hotovostí, hlavně s mincemi, při placení nízkých částek.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Podle Langa by bezkontaktní platby měly do konce roku spustit minimálně tři významné společnosti, které mají v ČR v součtu více než 60 prodejen. Které to budou, zatím společnost tají, nejspíše se ale technologie objeví nejprve ve velkých obchodních centrech.

MasterCard je v patách Visa

Do konce příštího roku by se na českém trhu mohla ve spolupráci s bankami a obchodníky postupně rozšířit nejen technologie MasterCard PayPass, ale i podobný systém payWave, který provozuje konkurenční společnost Visa. „My jednáme se všemi bankami. Jednotlivé banky samozřejmě přistoupí do toho programu s různým tempem podle toho, jak jsou technicky připraveny,“ řekl České televizi regionální manažer společnosti Visa pro ČR Miloslav Kozler.

Bezkontaktní placení využívají desítky milionů lidí po celém světě včetně sousedního Slovenska. MasterCard chtěl PayPass zavést v Česku už v roce 2008, teprve nyní se mu však podařilo přesvědčit první banky, které platební karty v tuzemsku vydávají.

Vydáno pod