Zelení sázejí na daňovou reformu a boj proti korupci

Praha – Druhé daňové pásmo pro lidi s vysokými příjmy, vznik až 70 tisíc nových pracovních míst a především podporu vzdělávání bude prosazovat Strana zelených, pokud uspěje v nadcházejících parlamentních volbách. Priority ekonomického programu, se kterým budou na konci května usilovat o vstup do Poslanecké sněmovny, představili zelení dnes spolu s programem na boj proti korupci. Obě oblasti jsou totiž podle nich neoddělitelně spojeny a je třeba je řešit pospolu.

Zelení se v programu zaměří na šest základních bodů, a to boj proti korupci, kompetentní a efektivní vládu s veřejnou správou, rozpočtovou odpovědnost a udržitelné finance, podporu podnikání, inovativní školství a vědu a přípravu na stárnutí obyvatelstva.

Proti korupci chtějí zelení bojovat především vyššími postihy. Trest za nabídku úplatku by měl dosáhnout až 25násobku jeho výše. Naopak úředníci „bez poskvrny“ by měli získávat za čistý štít bonusy v podobě kariérního postupu. V této souvislosti zelení hodlají tlačit na přijetí služebního zákona.

Telefonát Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Rozšířit by se měly i pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten by měl například sám udělovat sankce za nehospodárné jednání nebo
rušit chybné dotační programy.

Po vzoru Spojených států by chtěla Strana zelených zavést taky ochranu oznamovatelů korupce, centrální registry poskytovatelů ve vztahu k veřejnému sektoru a také systém černých listin pro veřejné zakázky. Na nich by měly být zapsány firmy, které v minulosti porušily pravidla pro získání veřejných zakázek.

Zelení chtějí držet na uzdě veřejné finance

V oblasti veřejných financí zelení chtějí, aby s rostoucím zadlužením stát
povinně méně utrácel. „Prosazujeme zavedení zvláštního režimu odvíjejícího se od státního dluhu, po překročení hranice 40 procent zostřený režim výdajových škrtů,“ píše se v programu Strany zelených. Pokud by ministři režim nedodrželi, byl by to důvod k hlasování o jejím setrvání ve funkci.

Daňová reforma sníží cenu práce

Díky daňové reformě by měla zlevnit především cena práce. Zrušit by zelení chtěli výpočet daně ze superhrubé mzdy. Zároveň ale prosazují zavedení druhého pásma daně z příjmů. Lidé, kteří pobírají víc než šestinásobek průměrného platu, by ze svých příjmů měli odvádět daň ve výši 31 procent.

Zdaňovat chtějí zelení také nešetrné způsoby spotřeby. Zvýšit by se tak měla spotřební daň na tabák, alkohol a také potraviny s vysokým obsahem rafinovaného cukru a živočišných tuků.