Farmáři dostanou 800 milionů jako kompenzaci za levné mléko

Praha - Tuzemští producenti mléka získají do konce roku 2012 finanční pomoc přibližně 800 milionů korun. Umožní to návrh ministerstva zemědělství, který schválila vláda. Chovatelé dojnic si dlouhodobě stěžují na nízké výkupní ceny mléka. Přesun peněz v rámci balíku dotací pro české zemědělství povolilo loňské nařízení Evropské unie.

Unie členským státům umožnila využít až 3,5 procenta z peněz určených na základní zemědělskou dotaci, přímou platbu vyplácenou na hektar zemědělské půdy (SAPS) pro rok 2013, ve prospěch citlivých zemědělských oblastí. Česko dá tyto peníze mlékařům.

Zvláštní dotaci dostanou ti farmáři, u nichž příjmy z prodeje mléka v loňském roce dosáhly 15 a více procent celkových příjmů z prodeje zemědělských komodit. Zemědělci s podílem produkce mléka na celkových příjmech přes 30 procent dostanou dvojnásobek.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Zemědělský svaz rozhodnutí vlády o přidělení dotace pro mléčné farmáře vítá. „Já to vnímám jako naprosto spravedlivé řešení,“ podotkl předseda svazu Miroslav Jirovský.

Premiér Jan Fischer:

„Jde o podporu producentů, kteří byli postiženi finanční a hospodářskou krizí v sektoru mléka a mléčných výrobků.“

Farmáři prý loni přišli o šest miliard

Podle údajů Agrární komory kvůli propadu výkupních cen mléka loni farmáři utržili o šest miliard méně než předloni. Řada chovatelů redukovala svá stáda či s mléčnou produkcí úplně skončila. Jelikož propad cen nastal i u většiny dalších zemědělských komodit, obor zaznamenal nejhorší finanční výsledek od vstupu země do EU.

Už začátkem měsíce kabinet mléčným farmářům schválil pomoc ve výši 150 milionů korun. Peníze jsou součástí balíčku 300 milionů eur (zhruba 7,6 miliardy korun), které na pomoc s nízkými výkupními cenami v celé Evropě zasaženého oboru loni na podzim vyčlenila Evropská unie.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24
Vydáno pod