Barroso požádal Německo o pomoc pro zadlužené Řecko

Berlín - Předseda Evropské komise José Barroso dnes vyzval německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se povznesla nad domácí politiku a názory veřejnosti a v zájmu eura souhlasila s pomocí zadluženému Řecku. Berlín ale trvá na tom, že otázka pomoci Řecku není na programu nadcházejícího summitu Evropské unie. Atény mezitím obvinily Berlín, že umožňuje německým bankám spekulovat na řecké dluhopisy a pokles eura v důsledku řecké krize Německu vyhovuje. Barroso německému listu Handelsblatt řekl, že šéfové zemí EU musí na summitu ve čtvrtek a pátek rozhodnout o podpoře Řecka, protože nečinností by mohli ohrozit stabilitu eura.

Kurz eura kvůli nejistotám ohledně Řecka ohroženého státním bankrotem dnes oslabil vůči dolaru na třítýdenní minimum a riziková přirážka k řeckým státním dluhopisům se dostala nejvýše od počátku března. Řecko od degradace úvěrových ratingů na konci minulého roku platí za nové dluhopisy dvojnásobně vyšší úroky než Německo a v příštích dvou měsících musí na refinancování dluhu sehnat 20 miliard eur.  

Barroso o pomoci Řecku:

„Na summitu musíme rozhodnout. Nemůžeme takhle pokračovat dál, protože to ohrozí stabilitu eurozóny a povzbudí spekulace.“


Místopředseda řecké vlády Theodoros Pangalos prohlásil, že pokud nedojde brzy k rozhodnutí o formě podpory, „euro ztratí jakýkoli smysl“ a desetiletí evropské integrace přijdou vniveč. Pangalos obvinil Německo, že umožňuje svým bankám spekulovat na pokles řeckých dluhopisů, zatímco němečtí vývozci profitují ze slabého eura. „Dokud bude jižní Evropa pod palbou, euro se bude otřásat a klesat, a to bude zlepšovat jejich (Němců) situaci, kdy mohou masivně exportovat do zbytku světa,“ prohlásil místopředseda vlády.

Merkelová se kvůli protestům veřejnosti nechce podílet na pomoci Řecku

Německá veřejnost je silně proti jakékoli finanční pomoci Řecku a Merkelová nechce před květnovými regionálními volbami riskovat útoky z této strany. V neděli kancléřka zopakovala, že Řecko prozatím žádné peníze nepotřebuje, a sdělila, že jí to potvrdil řecký premiér Jorgos Papandreu.