Stávka v British Airways se míjí účinkem, odbory chtějí jednat

Londýn – Britská letecká společnost British Airways již třetím dnem čelí stávce palubního personálu proti úsporným opatřením. Dnešek měl být pro společnost nejkritičtějším dnem, protože protest zasáhl do zvýšeného náporu cestujících běžného na začátku nového týdne. Zatím se ale zdá, že na letištích panuje klid. British Airways se totiž díky přijatým opatřením daří velkou část letů odbavovat včas. Život by aerolinkám mohl zkomplikovat další protest plánovaný na čtyři dny počínaje 27. březnem. Odbory jsou však ochotny zasednout k jednacímu stolu, což by mohlo další stávku odvrátit.

Podle British Airways funguje zajištěný náhradní provoz dobře a většinu letů se daří odbavovat. „O víkendu přes 75 procent letů po celém světě odletělo načas,“ uvedla firma ve svém prohlášení. Aerolinky si pronajaly letadla i s personálem od nízkonákladové společnosti Ryanair a přeškolily část zaměstnanců tak, aby mohli stávkující zastoupit.

Situaci aerolinek usnadnilo také to, že například na londýnských letištích v Heathrow a Gatwicku se do služby údajně hlásilo 98 procent všech zaměstnanců.

Odbory: Stávka je pro aerolinky drahá

Podle odborů i analytiků však aerolinky i tak přicházejí o peníze. „British Airways to stojí desítky milionů liber,“ prohlásil odborový předák Tony Woodley. Analytici odhadují, že tři dny stávky by mohly aerolinky vyjít na více než 63 milionů liber (1,8 miliardy korun).

I když British Airways tvrdí, že náklady budou ve skutečnosti jen omezené, odbory vyzvaly vedení letecké společnosti k novému kolu jednání. „Usedněme kolem stolu a vyjednejme kloudnou a upřímnou dohodu,“ prohlásil Woodley. Pokud k dohodě nedojde, mohla by další stávka ochromit britského leteckého dopravce ještě koncem tohoto týdne.

Odbory bojují stávkou proti úsporným opatřením, která mají British Airways zajistit přežití v době slabé poptávky a zvýšené konkurence. Vedení tvrdí, že opatření jsou nutná k přežití aerolinek. Odborářům se nelíbí, že vedení s nimi změny patřičně neprojednalo.

Británii ohrožují další stávky

Stávka v British Airways přitom není jedinou, která Británii ohrožuje. Ve středu nepřijdou do práce tisíce státních úředníků. Stávka se uskuteční ve stejnou dobu, kdy má být zveřejněn vládní návrh rozpočtu.

Po 16 letech by se mohla po celé Británii zastavit také železnice. Zaměstnanci obsluhy železniční signalizace se pro stávku proti plánovanému snížení mezd a změnám pracovních postupů vyslovili minulý týden, termín protestu však zatím nestanovili.

Stávka hrozí i Lufthanse

Stejně jako British Airways by mohla stávka ochromit také německého vlajkového dopravce Lufthansu. Jednání pilotů s vedením Lufthansy, která měla vyřešit neshody ohledně výše mezd a jistoty práce, totiž zkrachovala. Piloti plánují, že zastaví práci v období od 13. do 16. dubna. Jednou již přitom ze stejného důvodu stávkovali, dopravu nad Evropou ochromili v únoru.