Investoři budou muset kupovat solární panely s vyšší účinností

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje vyhlášku, která nařizuje investorům kupovat panely s vyšší účinností. Z propočtů elektrárenské společnosti ČEZ vyplývá, že účinnost nejmodernějších panelů v lokalitách s nejpříznivějšími podmínkami slunečního záření, tedy v první řadě na jižní Moravě, se pohybuje mezi 15 a 20 procenty. Jeden panel o ploše metru čtverečního instalovaný například v Hrušovanech nad Jevišovkou tak dodá za rok do sítě kolem 90 kWh. Energetici upozorňují, že s rostoucím počtem slunečních elektráren, roste také odpad. Až skončí životnost panelů, která je zhruba dvacet let, vznikne problém, kam s nimi. A zatím to nikdo neřeší.

„Mně se zdá, že těch dvacet dva procent je trochu fikce, ale je jedno, jestli je to dvacet procent nebo osmnáct procent, důležitá je ta návratnost,“ prohlásil Václav Pačes z Akademie věd ČR. Podle Hynka Berana z Centra aplikované kybernetiky se za méně peněz dají vyrobit méně účinné zdroje, které na sebe vydělají už dopředu.

Panely, které budou mít účinnost vyšší než dvacet dva procent, tak samozřejmě přinesou svému majiteli rychleji investici, kterou do nich musel vložit a jsou rentabilnější.

Omezování solární energie (zdroj: ČT24)

I když má nová vyhláška podporovat menší investory na úkor větších, na rozhodnutí ČEPSu nevydávat další povolení se nic nemění. „V současné době neumíme rozlišovat, nemůžeme diskriminovat, takže až budou nově nastavena pravidla připojování i eventuálně to dálkové omezování velkých instalací, tak se střechy mohou instalovat dále,“ řekl Miroslav Vrba, člen představenstva ČEPS.