Praha spustila personální čistku v dopravním podniku

Praha - Radní hlavního města na svém dnešním jednání odvolali tři členy představenstva Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Mezi odvolanými jsou ředitel podniku Martin Dvořák, radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a ředitel magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek. Personální změny doporučil minulý týden klub pražských zastupitelů ODS. Těm se nelíbí práce managementu a chtějí taky větší kontrolu nad dopravcem. Odboráři i opozice rozhodnutí kritizují.

Členové klubu doporučení odůvodnili tím, že město chce mít větší vliv na chod Dopravního podniku hlavního města Prahy. V případě Dvořáka městu vadí způsob, jakým podnik vede. Už loni v červnu navrhl Dvořákovo odvolání v souvislosti s problémy kolem Opencard primátor Pavel Bém, nakonec ale neuspěl. „Součástí nového modelu je přesun managementu mimo představenstvo dopravního podniku. Domníváme se, že by měl být efektivnější,“ zdůvodnil personální zemětřesení v DPP Radovan Šteiner, radní pro dopravu a bývalý člen představenstva dopravního podniku.

Situace po dnešním rozhodnutí rady města ovládané občanskou demokracií je podle opozice značně nešťastná. „Považuji za nešťastné, že generální ředitel není členem představenstva v tak velké společnosti, a mrzí mě, že ODS si vyřizuje účty přes společnosti v majetku města,“ reagoval na odvolání pražský zastupitel Miroslav Poche (ČSSD).

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Martin Dvořák, odvolaný ředitel DPP:

„Je to politika. Respektuji to.“

Podle některých spekulací by ale Dvořák kromě křesla v představenstvu podniku mohl brzy přijít také o post jeho ředitele. V čele Dopravního podniku hlavního města Prahy přitom během tří let ve funkci čelil mnohým těžkostem. Společnost se mimo jiné potýkala s protesty odborářů, řešila nedostatek financí na provozní náklady i kauzu kolem ztrátové Opencard. Vysvětlovat musela také zdražení jízdného v pražské MHD a otevřela tři nové stanice metra a připravovala jeho další výstavbu.

Personální změny v představenstvu se nelíbí odborářům, stejně jako Dvořák za nimi vidí politickou hru. „My říkáme, má-li zůstat generálním ředitelem, musí být v představenstvu, nemá-li být, je to problém dopravního podniku a potom je třeba to řešit,“ uvedl člen odborů DPP Luboš Olejár.

Volná místa v představenstvu zaplní politici z ODS

Dnešní rozhodnutí rady připravilo představenstvo o předsedu i místopředsedu. Odvolané členy nahradí politici z ODS - současný předseda dozorčí rady a náměstek primátora Rudolf Blažek, starosta Prahy 8 Josef Nosek a další náměstek primátora Milan Richter. Poprvé se představenstvo v novém složení sejde v pondělí.