Raiffeisenbank se s krizí popasovala na výbornou

Praha – Tuzemská banka Raiffeisenbank zvýšila loni i přes ekonomickou krizi čistý zisk o 42 procent na 1,99 miliardy korun. Úrokové výnosy, hlavní zdroj příjmů, bance vzrostly hlavně díky rekordním prodejům z předchozích let o 21 procent na 6,3 miliardy korun. Banka ve svém prohlášení zdůraznila, že rok 2009 protkaný dopady finanční a hospodářské krize pro ni byl nejnáročnější v její historii, přesto byl zároveň i nejúspěšnější. Letos ale budou výsledky nejspíš horší. Roste nezaměstnanost a tím i počet nesplácených úvěrů.

„Hlavním úspěchem pro nás bylo, že se nám podařilo udržet vysokou důvěru klientů, která se odrazila v dalším růstu vkladů,“ komentoval výsledky generální ředitel banky Lubor Žalman.

Krize zvýšila náklady na riziko

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Ani Raiffeisenbank nezůstala krizí nedotčena, kvůli finančním turbulencím jí vzrostly náklady na riziko. Banka loni vykázala ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek ve výši 1,87 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 38 procent. Souviselo to s celkovým zhoršením ekonomické situace a s nárůstem objemu nesplácených úvěrů.

Bance ale i přes pokračující hospodářskou recesi zisky dlouhodobě rostou. Letošní rok ale bude i vzhledem k očekávanému růstu nesplácených úvěrů horší. Přesto Raiffeisenbank čeká zvýšený zájem například o hypotéky.

Lubor Žalman, generální ředitel Raiffeisenbank:

„Propady jsou výrazné. Těch hypoték, které už jsou poskytnuty a načerpány, těch je málo. Ale když jsem se podíval na žádosti o nové hypotéky, tak jsem byl v únoru a březnu velmi příjemně překvapen.“

Ne všem českým bankám se loni dařilo tak dobře

Ne všechny české banky mohou loňský rok označit za tak úspěšný jako Raffeisenbank. Z hlavních konkurentů vykázala loni ČSOB rekordní zisk 17,4 miliardy korun. Takzvaný udržitelný čistý zisk jí ale meziročně klesl o 17 procent na 10,5 miliardy korun. Komerční banka vykázala za loňský rok konsolidovaný čistý zisk 11 miliard korun, což znamenalo proti roku 2008 pokles o 16,4 procenta.

Hůře se dařilo také České spořitelně, která je podle počtu klientů největší bankou v Česku, konsolidovaný čistý zisk jí loni propadl o 24 procent na 12 miliard korun. UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk 2,77 miliardy, meziročně o téměř 44 procent méně.

Celkový zisk pěti největších českých bank loni vzrostl o čtvrtinu. A hned tři z této pětice dokonce patří mezi nejziskovější české firmy vůbec. Výsledek ČSOB byl druhý nejlepší. Na první ČEZ to ale nestačilo.

  • Platební karty Raiffeisenbank autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152006.jpg
  • Nejziskovější firmy v České republice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152004.jpg