„Autodíly pro všechny světadíly“, tím se může pyšnit firma Brano

Praha - Před patnácti lety si Pavel Juříček ve firmě Brano koupil podíl, dnes už jednomu z největších českých dodavatelů komponentů pro automobilový průmysl šéfuje sám. Společnosti zasvětil prakticky celý život a zdá se, že se mu to vyplatilo. Z podniku známého sloganem „Brano zavírá samo“ je dnes totiž velká skupina používající spíše heslo „Autodíly pro všechny světadíly“. Krize sice firmu uvrhla do ztráty, už se ale začíná blýskat na lepší časy.

Minulý rok firma skončila ve ztrátě okolo 120 milionů korun, nejvíce se na tom podepsal chybný hedging z roku 2008. Ten firmu stál téměř 164 milionů. Předseda představenstva a generální ředitel Juříček taktéž viní Česko, že nezavedlo program šrotovného. České firmy byly sice výrazně taženy šrotovným v Německu a Francii, přesto však dodavatel přišel o 300 milionů zakázek, protože jako česká firma některé zakázky nemohl získat. Navíc by podle Juříčka nebyl český rozpočet šrotovným zatížen. Podle něj totiž žádný stát na tomto protikrizovém programu neprodělal.

Odklad přijetí eura Česko i české firmy poškodilo

Rozhovor s šéfem Brana Pavlem Juříčkem (zdroj: ČT24)

Šéf Brana taktéž kroutí hlavou nad tím, že Česko propáslo možnost přijmout euro. Česko přirovnal k „průtokovému ohřívači“ prací pro západní a střední Evropu. Navíc jsme velmi malá a otevřená ekonomika, pro kterou by konvertibilnější měna byla velkým plusem.

Když firmě tedy nepomohl stát, pomohla si sama například zaváděním štíhlé výroby. Není to ale jednoduché. Některé náklady se opravdu na minimum stáhnout dají, jiné jsou ale pro firmu podnikající v automobilovém průmyslu na tolik strategické, že se na ně nesmí sáhnout vůbec. To se například týká investic do vývoje.

Teď už se ale Branu opět začíná dařit. Jejím novým odběratelem se stal Renault, který mu přinese zhruba sto milionů eur ročně. Není to velká zakázka, jde ale v podstatě o jednu z posledních automobilek z celého světa, která chyběla firmě v portfoliu zákazníků. Výrazným partnerem Brana je také česká Škodovka, která mu zajišťuje přibližně 12 procent z firemních tržeb.

  • Výroba v Brano Group autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1520/151961.jpg
  • Výrobní linka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1520/151962.jpg
Vydáno pod