Zemědělci nových zemí EU se bouří proti nespravedlivým dotacím

Brno – Evropští zemědělci nejsou spokojení s dotacemi. Zástupci agrárních organizací osmi nových zemí Evropské unie si stěžují na rozdílné techniky výpočtu přímých zemědělských dotací. Proto dnes v Brně podepsali deklaraci, v níž požadují vyrovnání podmínek se starými zeměmi EU od roku 2014. Agrárníci na konferenci, která je součástí veletrhu Techagro, pozvali i členy vedení evropského sdružení zemědělců COPA. Nikdo z pozvaných však nedorazil.

Brusel chce ale staré země EU zvýhodňovat dalších 7 roků

Část účastníků dnešní konference je z počínání sdružení rozladěná a zvažuje, že z něho vystoupí. Pokud Evropská komise požadavky nových zemí nevyslyší, hodlají uspořádat protesty přímo v Bruselu. Staré země EU jsou ale proti. Naopak plánují prodloužení takzvaného přechodného období pro vyrovnání přímých plateb i po roce 2013. Nové rozpočtové období by tak platilo až do roku 2020.

Prezident Agrární komory Jan Veleba:

„Vývoj ve všech nových zemích vyjma Slovinska byl po vstupu do EU jako přes kopírák. Všude zaznamenali pokles zemědělské produkce a zaměstnanosti, dovoz ze starých zemí EU naopak roste. My požadujeme, aby se přímé platby nadále nevypočítávaly podle historických dat, které zvýhodňují staré země, ale byly rovné pro všechny země.“

Deklaraci dnes v Brně podepsali zástupci z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Lotyšska a Litvy. Zástupci Rumunska, Bulharska, Estonska a Ukrajiny nedorazili. „Dnešním podpisem byl udělán významný krok, po kterém bude následovat série dalších. Půjde především o práci s politiky a vládami konkrétních zemí, a všichni společně pak i s Evropským parlamentem. Pro nás je nepřijatelné, aby současný stav trval i po roce 2013,“ uvedl Veleba.