Kellnerova PPF Banka se dále propojuje s J&T

Praha – K dalšímu propojování dochází mezi Kellnerovou PPF bankou a finanční skupinou J&T. Společnost nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a italsko-česká Generali PPF Asset Management koupily menšinové podíly v nově se rodících společnostech, do nichž J&T vyčleňuje hotelový a turistický byznys. Ve společnostech Best Hotel Properties (BHP) a Tatra Mountain Resorts (TMR), založených firmami napojenými na J&T, koupil Kellner podíly v hodnotě nad miliardu korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Už loni spolu PPF a J&T založily Energetický a průmyslový holding (EPH).

Šéf TMR Bohuš Hlavatý listu sdělil, že Kellnerova PPF Banka drží společně s Generali PPF Asset Management v tatranském holdingu čtrnáct procent akcií. Menší podíl drží PPF Banka i v hotelovém BHP. „Je mezi třemi institucionálními investory, mezi něž je rozdělen zhruba čtvrtinový podíl našeho holdingu. Majoritu ovládají majitelé jednotlivých hotelů, které do holdingu postupně převádíme,“ prozradil šéf BHP Branislav Babík. Zbývajícími dvěma „institucionálními investory“ BHP jsou Poštová banka z impéria slovenského miliardáře Mário Hoffmanna a J&T Banka.

Většinové podíly v BHP i TMR podle listu zatím drží skupina kyperských firem, které jsou napojeny na J&T Group, jde o dcery, obchodní partnery či klienty uskupení. Tito vlastníci se chtějí části svých akcií vzdát a hledají pro ně zájemce na kapitálovém trhu. Akcie BHP i TMR nabízejí také na bratislavské burze.

List dále uvádí, že PPF se v hotelovém a tatranském holdingu angažuje v menší míře než v EPH. Pořídila si tu podíly dohromady přesahující něco přes miliardu korun. Vnímá je čistě jako finanční investici. „PPF nemá žádnou dohodu o spolupráci nebo investicích s J&T, která by se týkala uváděných oblastí. PPF Banka investovala do akcií hotelového holdingu v rámci svého obchodního portfolia,“ řekl deníku mluvčí PPF Alexej Bechtin, podle něhož šlo o příležitostné uložení volných prostředků.