Bezplatné verze antivirových programů poskytují jen chabou ochranu

Praha – Každý, kdo nechce být nepříjemně překvapen ztrátou dat ze svého počítače nebo se nechce zatěžovat se zdlouhavým odstraňováním nebezpečného viru, by si měl raději připlatit za antivirový program. Takový je výsledek studie časopisu Test, která prověřila kvality antivirového softwaru. Například v Česku velice populární bezplatné verze „antiviráků“ nechrání počítač před útoky škodlivých kódů dostatečně.

Studie časopisu Test se zaměřila celkem na dvacítku nejrůznějších programů, které mají chránit elektronická data a počítače před škodlivou infekcí. Do hledáčku časopisu se dostalo čtrnáct balíčků pro zabezpečení počítače, čtyři samostatné antivirové programy a bezpečnostní funkce systémů Windows 7 a Vista.

„Nejhůře z testovaných antivirových programů dopadly v ČR velmi oblíbené bezplatné verze programů AVG a Avast,“ informoval redaktor časopisu Test Václav Beneš. Ale nic není černobílé, při testování byly odhaleny také ne příliš spolehlivé programy zcela na opačném – placeném – konci spektra. „Některé drahé programy, například Internet Security 2010 od společnosti F-Secure, které stojí přes tři tisíce na rok, poskytují mnohem horší ochranu než bezplatné aplikace,“ upozornil Beneš.  

Test antivirového softwaru (zdroj: ČT24)

Kvalitní zabezpečení domácího počítače přitom nemusí být nijak drahé. Balíčky, které obsahují antivirové programy i firewall, a byly v testu hodnoceny dobře, lze pořídit již za necelých 800 korun za rok.

Výrobcům se závěry testu nezdají

Výrobci bezpečnostního softwaru mají k proběhlému testu výhrady. Tvrdí, že testování bezpečnostních programů je velice složité a jejich výsledky jsou proto diskutabilní. „Ze zveřejněných výsledků není vůbec jasné, jak a co se vlastně testovalo. Vzhledem k tomu, že jsou bezpečnostní řešení stále složitější, nejsou současné testy schopné náležitě vyhodnotit účinnost produktu,“ uvedl technický ředitel AVG Karel Obluk. 

Test probíhal celkem dva měsíce. Kromě objevování nového škodlivého softwaru hodnotil také funkce firewallu a obsluhu jednotlivých programů. Zkoumal také jejich vliv na zatížení systému počítače.

Vydáno pod