Výrobce mercedesů zřejmě uplácel, USA ho proto žalují

Washington - Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo německou automobilku Daimler – výrobce mercedesů – kvůli podezření z rozsáhlé úplatkové aféry. Firma měla podle žaloby uplácet nejrůznější subjekty z nejméně 22 zemí světa. Kromě Spojených států peníze směřovaly také například do Evropy. Úplatky za desítky milionů dolarů měla firma rozdávat deset let.

Ministerstvo obvinilo Daimler z toho, že dlouhodobě podplácel zahraniční představitele, aby získal zakázky v Rusku, Řecku, Egyptě, Číně, Nigérii, Iráku a dalších zemích. Tisková mluvčí Daimleru i mluvčí ministerstva se k tomu odmítly vyjádřit před slyšením u okresního soudu ve Washingtonu.

Daimleru se po rozchodu s Chryslerem otevřelo účetnictví

Žaloba na Daimler (zdroj: ČT24)

Odhalení může dle šéfredaktora časopisu Auto7 Jana Blažka souviset s tím, že se Daimler rozdělil s Chryslerem a otevřelo se účetnictví. „Dalším aspektem může být i to, že se v současnosti Amerika snaží všemožně podpořit lokální produkci,“ dodal Blažek.

Žaloba stojí na dvou bodech, a to na komplotu a falšování účetních záznamů. Podezřelé transakce představují stovky plateb za desítky milionů dolarů zahraničním představitelům, aby podnik mohl dodat cizím vládám auta za stovky milionů dolarů.

Platby šly často přes americké banky nebo na účty krycích amerických společností v zahraničních bankách. Úplatky byly ve firmě označovány jako provize, mimořádné slevy nebo nezbytné platby. Kauza se týká období mezi lety 1998 až 2008. Kromě Daimleru v ní figuruje i několik jeho dceřiných společností.

Příklady údajných úplatkářských praktik Daimleru

Turkmenskému vládnímu úředníkovi přistavil Daimler Mercedes Benz třídy S v hodnotě 300 tisíc dolarů jako dárek k narozeninám.

V Indonésii vozy stejné značky potěšily svatebčany. Děti ženil vysoce postavený úředník.

Do Chorvatska Daimler neposílal nová nablýskaná auta, ale peníze. Na oplátku čekal, že se mu ve velkém pohrnou objednávky na hasičské vozy.

„Korupční případy nejsou v automobilovém průmyslu ničím výjimečným, naopak, na mnoha trzích jsou součástí denního byznysu. Automobilky na něj kolikrát musí přistoupit, aby měly zakázky,“ uvedl šéf Institutu pro automobilový průmysl IFA Willi Diez.

Úplatky nejčastěji směřovaly do Asie, Afriky či východní Evropy

Daimler nejčastěji posílal úplatky do Asie, Afriky, ale také východní Evropy. Podezřelé transakce směřovaly třeba do Chorvatska, Maďarska, Indonésie, Pobřeží slonoviny, Lotyšska, Srbska, Černé Hory, Thajska, Turecka, Turkmenistánu, Uzbekistánu a Vietnamu.

Žalobu ministerstvo spravedlnosti podalo ve formě, která zpravidla znamená, že je někdo připraven přiznat vinu jako součást dohody se státem, aby se předešlo soudnímu procesu. Informovaný zdroj řekl agentuře Reuters, že se Daimler chystá zaplatit 185 milionů dolarů (téměř 3,5 miliardy korun) jako vyrovnání s ministerstvem a Komisí pro cenné papíry (SEC).

  • Jan Blažek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1523/152298.jpg
  • Mercedes třídy S autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1523/152275.jpg