ODS vytáhla své druhé eso – spravedlivý sociální systém

Praha - ODS dnes představila druhý z pilířů svého předvolebního ekonomického programu – řešení proti zneužívání sociálních dávek. Občanští demokraté hodlají rozšířit nehotovostní výplatu sociálních dávek, jejich strhávání neplatičům, stupňování podle hodin veřejných prací i jejich vázání na docházku dětí do školy. Jednotlivá opatření představili předseda strany Mirek Topolánek a místopředseda Petr Nečas společně se stranickými experty. ODS také například navrhuje, aby zaměstnavatelé nelegálních pracovníků přišli o oprávnění k podnikání, nelegální pracovníci z ciziny mají být vyhoštěni.

Občanští demokraté chtějí zavést tzv. elektronické neschopenky a nechat vyplácení nemocenského beze změn. Zkráceno by podle občanských demokratů mělo být řízení o přiznání nemocenské či důchodu. Solidarita s potřebnými a sociální soudržnost jsou podle místopředsedy ODS Petra Nečase konzervativními a pravicovými hodnotami. Je podle něj klíčové umět rozlišit ty, kdo potřebují pomoc, od těch, kdo systém zneužívají.

ODS prosazuje adresnější rozdělování dávek a jejich vázání na daňovou zátěž. Sociální systém jako celek by se podle něj měl zjednodušit. Daňové odpočty by tak měly postupně nahradit dávky sociální podpory. Sociální podpora by měla být adresnější a cílená na zdravotně postižené, seniory, rodiče s malými dětmi či studenty. Přímo v penězích by měli dávky dostávat jen zodpovědní, rozšířena má být výplata v poukázkách či elektronických kartách. ODS tak chce bránit zneužívání dávek například při hraní na automatech nebo nákupu alkoholu.

Neplatičům nájemného a pokut má být dluh strháván z dávek

Občanští demokraté plánují, že neplatičům nájemného a pokut, kteří dostávají sociální dávky, z nich bude přímo strháván dluh. Rozšířeno by mělo být využívání institutu zvláštního příjemce, tedy odevzdávání části dávek přímo věřiteli.

Po dvou měsících by měla být výplata dávek v nezaměstnanosti podmíněna veřejně prospěšnými pracemi či účastí ve vzdělávacích kurzech. Výše dávek by se měla stupňovat od 20 do 40 hodin veřejných prací pro obec nebo alternativně 40 hodinami vzdělávání.

Nová postava - Josef Lenoch

Dnes navíc k Václavu Dobrákovi a Marii Slušné z pera kreslíře Vladimíra Jiránka přibyla třetí osoba Josef Lenoch. Topolánek prý chtěl ještě přidat Emila Držkatého, ale straníci mu to zakázali. Reagoval tak na včerejší otřesy ve straně kvůli jeho výrokům.

Podle Topolánka je logika zřejmá. Václav Dobrák poctivě pracuje a platí daně, aby měl stát na podporu skutečně potřebných. Marie Slušná je pak matka dvou dětí, o které se dobře stará a určitě si zaslouží sociální dávky. Pomoc rodinám s dětmi je podle Topolánka absolutní prioritou ODS. Naopak Josef Lenoch zastupuje všechny ty, kteří si sympatie státní pokladny a automatický nárok na podporu nezaslouží. Takoví lidé se poctivé práci spíše vyhýbají, než aby ji vyhledávali.

ODS chce spolu s Václavem Dobrákem uvěřit v to, že v každém člověku je něco dobrého. „Když budeme Josefa Lenocha správně motivovat, i on dá přednost práci před žitím z dávek,“ prohlásil Topolánek s tím, že tento postup má být v novém systému sociálních demokratů výhodnější.

Podle Topolánka přiměly změny platící od roku 2008 desítky tisíc lidí, aby začaly pracovat. Díky tomu se snížila dlouhodobá nezaměstnanost téměř o 30 procent. Topolánek zdůraznil, že právě v roce 2008 rostla poprvé životní úroveň rodin s dětmi rychleji, než tomu tak bylo u bezdětných zaměstnanců. Nové ekonomické řešení ODS vychází z dobrých zkušeností a posouvá je zásadním způsobem dál, dodal Topolánek.