Průmyslových zakázek ubylo v lednu v eurozóně i v celé EU

Brusel - Množství nových průmyslových zakázek se v Evropské unii i v eurozóně v lednu proti předcházejícímu měsíci výrazně propadlo. Podle Evropského statistického úřadu (Eurostat) činil v unijních státech platících eurem pokles 2,0 procenta po prosincovém nárůstu o 0,8 procenta. V celém 27členném bloku snížení dosáhlo 0,2 procenta, ač i v něm v prosinci byl zaznamenán nárůst, a to o 0,9 procenta. V meziročním srovnání se v lednu množství nových zakázek v eurozóně zvýšilo o sedm procent, v EU o 6,3 procenta.

Statistiky očištěné o zakázky na lodě, letecké vybavení a železnice pak nasvědčují, že měsíční pokles v eurozóně činil v lednu 1,3 procenta, zatímco v EU 0,1 procenta.

Analytici jsou nízkými výsledky překvapeni

Lednové výsledky trochu překvapily i analytiky. Experti, které oslovila agentura Reuters, před zveřejněním očekávali v průměru nárůst v eurozóně o 1,9 procenta. „Je to logické, zima byla velmi tvrdá, takže řada podniků zastavila své aktivity, protože nebylo v takových podmínkách možné pracovat,“ prohlásil Jacques De Pover z banky Dexia. „Myslím, že špatné budou výsledky i v únoru, ale v březnu bude nárůst,“ dodal De Pover.

„Lednová data jsou nižší, než se očekávalo. Potvrzují se tak odhady Svazu průmyslu a dopravy, že letošní ekonomický růst EU bude velmi skrovný, zhruba jednoprocentní“, uvedl analytik svazu Oldřich Körner. Současný vývoj podle něj charakterizuje křehkost a nejistota: „Klíčová bude druhá polovina roku a záleží na tom, zda se v té době potvrdí silnější nárůsty, které jsou nutné pro udržitelný vývoj.“

Vydáno pod