Evropská sedmadvacítka projedná, co dál se zadluženým Řeckem

Brusel – Nadcházející evropský summit v belgické metropoli bude mít jasné hlavní téma – jak, pokud tedy vůbec, pomoct zadluženému Řecku. Atény zatím o žádné peníze oficiálně nepožádaly, kvůli ztrátě důvěry na trzích si ale země půjčuje za velmi nevýhodných podmínek. Už i řecký premiér Papandreu připustil, že takový stav nemůže trvat věčně. Slovenský premiér Robert Fico dnes navíc naznačil, že Slovensko je připraveno zapojit se do finančního mechanismu, v jehož rámci by eurozóna formou bilaterálních půjček poskytla finanční pomoc Řecku. Podle Fica je třeba, aby EU této silně zadlužené jihoevropské zemi pomohla.

„Slovensko by nemělo mít s přihlédnutím na jeho ekonomickou a finanční sílu problém přispět do nějakého balíku, který se půjčí jako peníze Řecku. Já jsem pro princip solidarity,“ zdůraznil Fico.

Fico: Musí jít o vratnou půjčku

„O tomto principu finančním jsme zatím nemluvili, ale sám za sebe říkám, že pokud by taková potřeba vznikla do budoucnosti, jsem připravený jako předseda vlády o tom hovořit,“ podotkl Fico. „Ale musí jít o půjčku, která bude vrácena,“ dodal premiér Slovenska.

„Zažíváme situaci, která eskaluje a která se pro Německo a potažmo Angelu Merkelovou značně komplikuje, protože tlak ze strany států podporujících Řecko roste,“ zdůraznil pro ČT ekonom a politolog Petr Robejšek.

Podle šéfa Evropské komise Josého Barrosa je případný krach dohody o pomoci silně zadluženému Řecku mezi zeměmi eurozóny na dnešním summitu Evropské unie v Bruselu nemyslitelný. V kompromis věří i španělské předsednictví EU. Kritice naopak ještě před začátkem vrcholné schůzky čelí německá kancléřka Angela Merkelová, která váhá s podporou dvoustranných půjček Řecku, jež komise navrhuje.

„Řekl bych, že Merkelová už váhala příliš dlouho. Dnes v noci potřebujeme konkrétní rozhodnutí o pomoci Řecku a vytvoření mechanismu i pro další státy,“ uvedl šéf Strany evropských socialistů Poul Nyrup Rasmussen.

Bez největší unijní ekonomiky se však Barrosův plán bude jen těžko realizovat. Podle průzkumů by Němci Řeky radši z eurozóny vyloučili, než aby platili jejich záchranu ze svých daní. Merkelová tak nechce před květnovými regionálními volbami riskovat útoky z této strany. V neděli kancléřka zopakovala, že Řecko prozatím žádné peníze nepotřebuje, a sdělila, že jí to potvrdil řecký premiér Jorgos Papandreu.

16 zemí eurozóny se před odpoledním summitem nakonec nesešlo

Podle zpravodajky ČT v Bruselu Evy Hrnčířové se objevily zprávy, že se ještě před odpoledním startem summitu měla sejít šestnáctka zemí eurozóny a již z tohoto setkání mohlo vzejít nějaké řešení. Ovšem schůzka se nakonec neuskutečnila. „Svědčí to přinejmenším o rozporech v eurozóně, protože státy mají různé pohledy na to, jak by měl mechanismus pomoci Řecku vypadat,“ uvedla redaktorka ČT Barbora Šámalová.

Stále častěji se pak mluví o pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF). To politici dlouho odmítali, aby neukázali slabost eurozóny. Ekonomové ale upozorňují, že sedmadvacítka je největší přispěvatel do pokladny fondu na světě. Podle Fica by eurozóna neměla odmítat to, aby se do případné pomoci zapojil i MMF.

Vydáno pod