Politici a manažeři budou řešit bezpečnost a spolehlivost dodávek energií

Praha - Praha se na jeden den stane energetickou metropolí Evropy. V rámci šestého ročníku Energetického regulačního fóra tady budou politici a manažeři předních společností v oboru řešit bezpečnost a spolehlivost dodávek energií v Evropě. Na řadu přijde i koncepce České republiky v této oblasti nebo vývoj cen elektřiny a tepla po skončení krize.

Hlavní otázka, která čeká na účastníky fóra, mezi kterými se představí vrcholní manažeři společností, jako jsou RWE neb ČEZ, je regulace energetických trhů a posilování pravomocí příslušných orgánů. Na řadu ale přijde i téma vývoje cen energií v dalších měsících a letech.

Ceny energií se pomalu ženou nahoru

Podle Deana Brabce, obchodního ředitele firmy Athur D. Little, prochází oblast energetiky během hospodářské recese velkými změnami: „V důsledku snížené poptávky a omezení výroby klesala spotřeba energií i její ceny. Průmyslová výroba už však podle posledních údajů začíná růst, byť velmi pomalu, a s ní poroste i spotřeba energií.“

Řešit se bude taky bezpečnost a spolehlivost dodávek surovin, navíc v souvislosti se stále sílící potřebou diverzifikace zdrojů a snížení závislosti na Rusku. Řeč přijde i na využívání alternativních a obnovitelných zdrojů.

Účastníky fóra pod záštitou ministra průmyslu a obchodu Tošenovského a šéfa resortu vnitra Peciny ale nečeká jen práce. Odborný program zakončí projížďka historickou tramvají a návštěvou muzea společnosti PRE.

Energetické regulační fórum v Praze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod