Dubaj podpoří klíčové firmy, věřitelé dostanou původní investici

Dubaj - Dubajská vláda hodlá poskytnout na restrukturalizaci klíčových polostátních firem Dubai World a Nakheel asi 9,5 miliardy dolarů (zhruba 180,7 miliardy korun). S oznámením dnes přišel předseda nejvyššího finančního výboru emirátu Dubaj šajch Ahmad bin Saíd Maktúm. Dubajská nabídka je součástí dlouho očekávané dohody mezi emirátem a jeho věřiteli, kteří se po zhruba půlročním jednání ve středu sešli v Dubaji.

Podle konglomerátu Dubai World činil na konci loňského roku celkový dluh, který měl vůči svým věřitelům, 14,2 miliardy dolarů (více než 270 miliard korun). V této částce nejsou zahrnuty závazky vůči investičnímu fondu Dubai Financial Support Fund (DFSF). Věřitelé mimo DFSF tak budou moci získat zpět celou původně investovanou částku, i když ne hned. Obdrží dvě tranše nových dluhopisů, které budou mít splatnost pět a osm let.

Dubai World i její developerská součást Nakheel si chtějí především zajistit, že budou i do budoucna hrát v rozvoji Dubaje klíčovou úlohu. Součástí nového financování bude podle šajcha rovněž 5,7 miliardy dolarů (asi 108,4 miliardy korun) ze zbývajících prostředků, které už loni v prosinci poskytnul sousední emirát Abú Zabí, a z interních zdrojů dubajské vlády.