Novinky pražské letové dopravy - Dubaj či Dubrovník

Praha - Letiště Praha představilo novinky pro další půlrok. Z pražského letiště se bude pravidelně létat do víc než 50 zemí světa. Přibude taky míst pro cestující - kapacita se proti loňsku zvýší o 3,5 procenta. Novinky dnes uvedl ředitel letiště pro letecký obchod Jiří Pos. Letní letový řád platí od neděle 28. března do 30. října. Vzletů a přistání může být v letní sezoně až 97 700. Nejdelší přímou linkou bude Praha-Soul. Pražské letiště se navíc po loňském odlivu cestujících vrátilo v prvním čtvrtletí k růstu. Podle předběžných výsledků prošlo branami letiště za první tři měsíce 2,2 milionu lidí, což je o 6,2 procenta více než před rokem.

Z pražského letiště se bude v létě pravidelně létat do 131 míst v 51 zemích, což je zhruba stejně jako loni. Nejvíc letadel bude směřovat do Paříže a Frankfurtu. Sedačková kapacita se proti loňsku zvýší o 3,5 procenta na 9,8 milionu sedadel.

Nejočekávanější novinka - linka do Dubaje

Jak už letiště informovalo dříve, k největším novinkám patří linka do Dubaje, kterou bude provozovat společnost Emirates. „Tři roky jsme na tom pracovali, abychom se s touto společností dohodli,“ vysvětlil Pos. Emirates bude od 1. července létat do Dubaje sedmkrát týdně, v přepočtu na sedadla jde o 2 000 míst jedním směrem za týden. Navíc přímý let do Dubaje potrvá pouhých šest hodin.

Spolu s ČSA se letiště snaží proniknout i na východ Evropy a do střední Asie. I České aerolinie nabídnou nové spoje. Od 1. června budou aerolinky létat do Astany, novinkou je také sezonní linka Praha-Dubrovník. ČSA se rovněž po zimní přestávce vrátí na linku do Manchesteru. „Budeme mít nové linky do Novosibirsku, Kazaně a Astany. Je to ideální podpora konceptu východ-západ, letiště se ho snaží prosazovat dlouhodobě,“ zdůraznil Pos.

Praha přišla o Toronto či Alicante

O některé spoje naopak Praha ve srovnání s loňským létem přišla. Jde například o spoje do Toronta, Sarajeva, Alicante nebo Kaliningradu.

Navíc síť linek z Prahy rozšíří i nízkonákladové společnosti easyJet a Smart Wings. Cestující můžou letět do Burgasu, Splitu, Catanie, Cagliari nebo Olbie. Další 3 linky budou otevřené už v průběhu jara do Milána, Neapole a Madridu. Podle Pose se oběma jmenovaným daří nahradit mezeru na trhu, vzniklou loňským krachem společnosti SkyEurope, pražské nízkonákladové jedničky.

Letní sezona již tradičně zvyšuje podíl charterových letů na provozu Letiště Praha. Na dovolenou budou moci cestující z pražského letiště vyrazit do 35 destinací s frekvencí více než jednou týdně. Nejvíce charterových letů bude vypraveno do turecké Antalye, egyptské Hurghady, izraelského Tel Avivu či tuniské Djerby a Monastiru.

Letos se očekává růst cestujících o jedno procento

Letos letiště počítá s nárůstem cestujících o jedno procento na téměř 12 milionů. „Situace se zlepšuje, tak jak se světové ekonomiky zvedají. Stále se ale čeká těžký rok, a to zejména z důvodu rostoucích nákladů. Třeba na stávky, které se v poslední době velice množí,“ vysvětlil Jan Procházka, analytik společnosti Cyrrus.

Pražské letiště loni odbavilo 11,64 milionu cestujících. Meziročně to znamená osmiprocentní pokles, v absolutních číslech letiště přišlo proti roku 2008 o téměř milion pasažérů.

Více informací o dopravě z ruzyňského letiště najdete zde.

  • Umělý ostrov v Dubaji autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/546/54509.jpg
  • Jiří Pos autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1526/152501.jpg
  • SkyEurope zdroj: SkyEurope http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1083/108287.jpg