Soud se zaměstnanci Rio Tinto skončil, rozsudky se čekají brzo

Sydney/Šanghaj - V Šanghaji skončil soudní proces se čtyřmi zaměstnanci nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto, obviněnými z braní úplatků a krádeže obchodních tajemství. Rozsudek zatím vynesen nebyl a očekává se za několik dnů až týdnů. Čína dnes informovala Austrálii, že její občan Stern Hu, který je zaměstnancem Rio Tinto, se v pondělí 29. března dozví verdikt soudu. Hu a další tři manažeři firmy stanuli před čínským soudem, neboť jsou podezřelí z braní úplatků a krádeže obchodních tajemství. K braní úplatků se všichni přiznali už v pondělí.

Zatím není jasné, proč ještě nebyl rozsudek vynesen. Kolem celého případu je přitom řada otázek. Proces probíhal za zavřenými dveřmi i přes protesty Velké Británie a Austrálie. Také podle australského ministra zahraničí by měl být verdikt znám do několika dnů. „Soud v Šanghaji informoval australského vrchního konzula, že verdikt ve věci soudního řízení s panem Sternem Hu bude předán v pondělí 29. března,“ uvedlo dnes australské ministerstvo zahraničí.

Manažeři odmítají obvinění z průmyslové špionáže

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Celý proces byl zejména v podnikatelském světě ostře sledovaný, stejná situace se pak očekává i ohledně vynesení rozsudku. Všichni čtyři obvinění se už přiznali k braní úplatků ve výši 13,5 milionu dolarů. Tři z nich včetně někdejšího šéfa šanghajské pobočky společnosti, australského občana Sterna Hu, ale odmítli obvinění z průmyslové špionáže.

Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera se spekuluje, že došlo k jisté dohodě. Pokud by se totiž čtyři obžalovaní přiznali ke korupci, druhá část procesu by nemusela být ze strany Číňanů řešena nebo by dostali nízké tresty.

V Číně hrozí až sedmiletý trest za průmyslovou špionáž. Ovšem v kombinaci s korupcí se hovoří o pěti až patnácti letech.

Všichni byli zatčeni loni, když dohadovali ceny železné rudy. Rio Tinto patří k hlavním dodavatelům této suroviny do Číny a je hlavním vyjednavačem o jejích cenách s čínskými ocelárnami. Spolupráce však bude podle Etzlera nepochybně pokračovat: „Čína potřebuje železnou rudu a Rio Tinto potřebuje peníze. Jsem přesvědčen, že zde dojde k pragmatickému řešení.“

Těžba prováděná společností Rio Tinto
Zdroj: ČT24/Rio Tinto