Kauza předražené O2 areny: Bestsport nemusí platit pohledávku

Praha - Městský soud v Praze zamítl návrh společnosti Lefkosia, která požadovala po majiteli a provozovateli O2 areny, společnosti Bestsport, přes 118 milionů. Lefkosia měla dohlížet, aby stavba sportovní haly nebyla předražená. Tvrdí, že odhalila překročení nákladů za víc než půl miliardy, a teď chce svůj pětinový podíl. Proti rozhodnutí se firma může odvolat a tuto možnost prý zváží. Podle soudu Lefkosia nesplnila smlouvu, kterou s Bestsportem uzavřela, a tudíž jí nevznikl ušlý zisk, jehož vyplacení požadovala.

„S rozhodnutím soudu nesouhlasíme, takže budeme zvažovat podání odvolání. Myslím si, že jsme dodali, co jsme měli, problém je spíše v právním posouzení věci,“ zdůraznil právní zástupce Lefkosie Petr Toman.

Naopak společnost Bestsport je s výrokem soudu spokojena. „Pokud vyhrajete v plném rozsahu, nemůžete být nespokojen. Samozřejmě se zatím jedná o prvoinstanční rozhodnutí,“ uvedl právní zástupce Bestsportu Martin Maisner.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Na odvolání má Lefkosia 15 dní ode dne doručení rozhodnutí. Je velmi pravděpodobné, že toho využije. „Myslím si, že společnost bude pokračovat, že se odvolá. Předpokládám tedy, protože pro ni jsou to velké peníze,“ vysvětlil Miroslav Motejlek, vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu.

Bestsport žaluje Skansku za údajně předraženou stavbu areny

Bestsport pohledávku neuznává například s poukazem na to, že Lefkosia CZ nebyla schopna plnit předmět smlouvy v požadovaném rozsahu. Bestsport zároveň žaluje Skansku za údajně předraženou stavbu areny. Tento spor je ale v současné době údajně přerušen. Skutečné předražení stavby areny může být podle Lefkosie ještě vyšší. Půl miliardy je nejnižší částka, kterou je firma schopna doložit, protože Bestsport jí údajně dodal jen menší část podkladů.

Lefkosia CZ odstoupila od smlouvy s Bestsportem v říjnu 2005, smlouva byla uzavřena koncem roku 2003. Soudní řízení mezi oběma stranami běží od června 2007. Lefkosia CZ svou pohledávku za Bestsportem v minulosti prodala firmě Incoll Services z Britských Panenských ostrovů, která se ji následně rozhodla vydražit. Městský soud v Praze ale v říjnu 2008 vydal na návrh Bestsportu předběžné opatření, kterým zakázal firmě Incoll Services s pohledávkou nakládat, a ta byla následně znovu převedena na Lefkosii.

Stavba multifunkční sportovně-kulturní areny v pražských Vysočanech stála Sazku podle jejího mluvčího Zdeňka Zikmunda 7,2 miliardy korun. Podle dřívějších odhadů mohla stavba haly přijít až na devět miliard korun, celkové náklady ale mohou být i dvojnásobné, protože Sazka na krytí stavby vydala dluhopisy, které bude splácet až do roku 2021.