Nejobdivovanější firmou je opět Škoda Auto

Praha - Také ve 12. ročníku ankety 100 obdivovaných firem České republiky za rok 2010 obsadila první příčku společnost Škoda Auto. Druhé místo patří energetické společnosti ČEZ. Na třetím místě se umístil výrobce nealkoholických nápojů Kofola. V první desítce se na dalších místech umístily společnosti Linet, Student Agency, Komerční banka, Agrofert Holding, Plzeňský Prazdroj, Česká spořitelna a Zentiva.

Své loňské pozice uhájily Škoda Auto a ČEZ. Nově se mezi desítku nejobdivovanějších firem zařadila Česká spořitelna. Po roční odmlce se mezi oceněné vrátila i společnost Linet. Výrazný posun zaznamenal holding Agrofert. Ostatní si své pozice v nejlepší desítce udržují dlouhodobě.

Nově se do žebříčku dostala Alza.cz či Botas

„Také letošní žebříček přinesl změny. Jen 79 firem z loňské první stovky obhájilo své umístění na nejpřednějších místech v jednotlivých oborech,“ uvedl předseda Sdružení Czech Top 100 Jan Struž. Mezi nováčky, kteří v první stovce zaujali uvolněná místa, patří například Alza.cz, Botas, Dřevozpracující družstvo, Eta, Honeywell, Nemocnice Na Homolce, Top Hotel Group či SOR Libchavy.

O umístění firem v žebříčku rozhoduje hlasování manažerů významných společností, ekonomických a finančních analytiků, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních asociací, oslovených Sdružením Czech Top 100. Mezi kritéria patří třeba dlouhodobá hodnota firmy, kvalita výrobků, odpovědnost k životnímu prostředí, vztah ke společnosti či podpora obecně prospěšných projektů.

Sdružení Czech Top 100 vzniklo v roce 1994 s hlavním cílem pravidelně sestavovat a zveřejňovat seznam nejvýznamnějších společností v České republice a na základě porovnávání vybraných ekonomických ukazatelů je seřadit do uceleného žebříčku. Nyní vyhlašuje každoročně celou řadu žebříčků - například 100 nejvýznamnějších firem ČR, 100 obdivovaných firem ČR nebo žebříček nejlepších výročních zpráv.

Více na stránkách Czech Top 100.

Deset nejvíce obdivovaných firem České republiky 2010 - All Stars

1. ŠKODA AUTO a.s.

2. ČEZ, a.s.

3. Kofola, a.s.

4. LINET, s.r.o.

5. STUDENT AGENCY, s.r.o.

6. Komerční banka, a.s.

7. AGROFERT HOLDING, a.s.

8. Plzeňský prazdroj, a.s.

9. Česká spořitelna, a.s.

10. Zentiva, a.s.

Botas
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design
Vydáno pod