Fischer: Česko podporuje půjčky silně zadluženému Řecku

Brusel - Premiér Jan Fischer dnes před začátkem summitu EU uvedl, že Česko podporuje vznik mechanismu, který by měl zadluženému Řecku zajistit půjčky od jednotlivých zemí eurozóny. Půjčky Řekům, kteří se díky vysokým dluhům ocitli na pokraji bankrotu, prosazuje především Evropská komise. Ovšem Němci s jejich podporou váhají, protože peníze by půjčoval Aténám zejména Berlín.

Po skončení prvního dne vrcholné schůzky by o novém mechanismu měli dnes v noci jednat šéfové států a vlád eurozóny, uskutečnění schůzky však ještě není jisté. Česko a další země EU, které ještě euro nepřijaly, chtějí, aby s nimi eurozóna případné rozhodnutí konzultovala.

Premiér Jan Fischer:

„Bylo by velice dobré, kdyby takový mechanismus byl dojednán. Jednání pokročila, ta situace si to asi vyžaduje. Jestli se to povede, nejsem si úplně jistý. To bude jistě velmi intenzivní debata.“

„Žádáme, aby po jednání, nebo zítra ráno, jsme měli jakýsi debriefing a byli náležitě informováni a mohli jsme nějakým způsobem do toho vstoupit,“ dodal Fischer. Český premiér jednal ráno o společném postoji i se zeměmi visegrádské čtyřky, které rovněž chtějí, aby se na konečné dohodě podílely i státy mimo eurozónu.

Nicméně Česka se případná finanční pomoc v eurozóně nebude týkat ještě dlouho. Češi totiž stále nesplňují podmínky pro přijetí společné evropské měny a ještě je několik let splňovat nebudou. Podle Fischera jde v současnosti o úvahy z „říše snů“. „Mysleme na to někdy v roce 2015 nebo 2016,“ nastínil vyhlídky Česka na vstup do eurozóny Fischer.