Paroubek: Jen ČSSD může vyvést Česko z krize

Praha – Sociální demokracie je jedinou politickou stranou, která může Českou republiku vyvést ze současné neuspokojivé hospodářské situace. Po jednání s představiteli hospodářské komory to prohlásil předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že hospodářské oživení chce jeho strana nastartovat aktivními opatřeními, na jejichž přípravě chce spolupracovat s podnikateli, odboráři, univerzitami i vědci.

Debata, kterou dnes sociální demokraté nastartovali s hospodářskou komorou, je podle obou stran velice přínosná a může pomoci v boji s hospodářskými turbulencemi. „Pro nás je důležitá informace, že někdy možná budeme mít nějakou vizi státu, na které je možné stavět,“ prohlásil na adresu ČSSD prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek:

„Celý podnikatelský sektor, celá veřejnost musí vnímat, ať chce nebo nechce, jednu věc: Sociální demokracie v tuto chvíli je jedinou stabilní významnou politickou silou v této zemi a jediná je schopná vyvést tuto zemi z té ekonomické situace, ve které je.“

Euro v roce 2015 či 2016

Shodu nalezli sociální demokraté a hospodářská komora například v otázce zavedení eura. Češi by jednotnou evropskou měnou mohli začít platit kolem roku 2015, což je pro hospodářskou komoru velmi důležitou zprávou. Podpoří to totiž export, na kterém je Česká republika silně závislá. „Realistický termín přijetí eura vidíme v roce 2015 nebo 2016. Samozřejmě, že bychom si to představovali dříve, ale zřejmě to není realistické,“ uvedl Paroubek.

Komora a ČSSD se shodnou na všem kromě daní

V ekonomické části volebního programu sociálních demokratů nevidí komora ve většině případů žádný zásadní rozpor se svými stanovisky. Kromě eura se obě strany dokázaly shodnout například na otázkách kolem rozvoje dopravní infrastruktury, který by podle komory mohl České republice přinést tisíce pracovních míst. Shoda panuje také v otázkách životního prostředí a dostavby elektráren.

Ostré názorové rozdíly však mezi oběma stranami panují především v otázce daní. Zatímco ČSSD chce zvýšit daň z příjmů přesahujících 100 tisíc korun měsíčně na 38 procent a daně firmám z 19 na 21 procent, hospodářská komora to odmítá. V diskusi nad touto otázkou chtějí proto obě strany v budoucnosti ještě pokračovat.

Komora se chce sejít i s ostatními stranami

Hospodářská komora se nezajímá jen o plány ČSSD, sejít se chce i s ostatními parlamentními stranami. Už v dubnu se její zástupci setkají s představiteli ODS a TOP 09. S dalšími stranami se o termínech teprve jedná. Po posledním kole rozhovorů si chce pak komora udělat analýzu, který program by podnikatelům vyhovoval nejvíc, a po volbách se chystá vítězi připomenout, co všechno pondikatelům v své kampani slíblil.

  • Jiří Paroubek autor: Volfík René, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1515/151467.jpg
  • Prezident hospodářské komory Petr Kužel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1526/152521.jpg