Daimler a Renault jsou blízko partnerství

Frankfurt nad Mohanem - Na automobilovém trhu se schyluje k další významné dohodě. Německá automobilka Daimler a její francouzský konkurent Renault se totiž nachází v konečné fázi rozhovorů o rozsáhlém strategickém partnerství, jež by zahrnovalo akciové propojení prostřednictvím výměny symbolických menšinových podílů. S informací dnes přišel list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Podle zdrojů má být dohoda o partnerství zveřejněna v průběhu příštího měsíce.

Podle deníku by se velikost vzájemných menšinových podílů měla pohybovat kolem tří procent. Automobilky Daimler a Renault v posledních měsících jednaly o řadě společných projektů, například o platformě pro malá auta a společných součástkách pro lehké nákladní vozy a elektromobily.

Úspěšnou a řadu let trvající spolupráci předvádí Renault s japonským partnerem Nissan Motor, ve kterém kontroluje 44procentní podíl. Firma dlouhou dobu mluví o tom, že by alianci s Nissanem mohla rozšířit o třetího partnera. Nissan nyní věnuje velkou pozornost elektromobilům a případná spolupráce s Daimlerem by mu podle analytiků mohla zajistit stálého odběratele.

Světlomet
Zdroj: ČT24