Opencard vyrvána ze správy Haguessu

Praha – Projekt čipové karty Opencard už nebude spravovat firma Haguess. Dnes o tom rozhodli pražští zastupitelé s tím, že správu projektu převezme nová dceřiná společnost dopravního podniku. Do té by v budoucnu eventuálně mohl vstoupit bankovní partner. Zastupitelstvo hlavního města rovněž rozhodlo o termínech, kdy Opencard postupně vytlačí papírové tramvajenky. Praha by se s nimi měla definitivně rozloučit na konci roku 2011.

Nová firma, která bude řídit Opencard a bude držet rovněž veškeré informace o uživatelích červených karet, by měla vzniknout po letních prázdninách, nejspíše v průběhu září. Návrh náměstka primátora Milana Richtera (ODS), který s tím počítá, protlačili díky své většině v zastupitelstvu občanští demokraté.

Opozice ale se vznikem nové společnosti nesouhlasí. Nelíbí se jí třeba to, že by taková firma měla dostat veškeré informace o uživatelích karet, ať už se jedná o rodná čísla, adresy nebo jména.

Dceřiná společnost připraví město o kontrolu nad Opencard

„Vznikem akciové společnosti, která bude dceřinou společností dopravního podniku, zastupitelstvo už úplně ztratí kontrolu nad tím, co se tam děje. My se dneska už nemůžeme dozvědět, co se děje v rámci dopravního podniku, a tohle je ještě o krok dál. Já v tom vidím zametání pod koberec mnohem silněji než cokoliv jiného,“ uvedla v Interview ČT24 opoziční pražská zastupitelka Jana Ryšlinková (EDS).


Otazník stále visí nad financováním Opencard

Problém má opozice rovněž s financováním projektu. Od dubna by totiž měli mít uživatelé karet možnost čerpat různé bonusy, například v podobě slev 5 až 10 procent na vstupné do pražských galerií, zoologické a botanické zahrady a některých divadel. Protože je Praha zřizovatelem těchto organizací, bude to pro ni znamenat další náklady, a to i přestože vedení města tvrdí, že teď už Opencard z kapes města peníze vysávat nebude.

„Tam je napsáno, že to bude stát nula korun, a u toho je vysvětlení, že se to pokryje z příjmů. Ale to je problém celého toho návrhu, že se opět předpokládá, že budou nějaké virtuální příjmy,“ míní opoziční zastupitel Jiří Witzany (SNK ED). ODS se naopak domnívá, že zavedení slev bude motivační a přiláká další Pražany k tomu, aby si Opencard pořídili.

Další náklady pro město bude představovat rovněž příprava na vstup bankovního partnera. Podle schváleného materiálu by měla vyjít zhruba na 45 milionů korun. Až se spolupráce rozjede, mohli by Pražané začít využívat i slibovanou funkci elektronické peněženky.

Opencard definitivně převálcuje papírové tramvajenky

Následující rozvoj projektu Opencard znamená konec papírových tramvajenek. Další vlnu jejich rušení dnes zastupitelé rovněž posvětili. Papírové kupony pro děti by měly definitivně zmizet ke 12. červnu, dospělí se s nimi budou muset rozloučit do 13. listopadu. Jako poslední zůstanou v platnosti papírové tramvajenky pro studenty, ty se na Opencard převedou na konci roku 2011.

Změny čekají také návštěvníky Prahy. Opencard určená turistům by měla vzniknout v létě. Bude třídenní a její cena by se měla pohybovat mezi 20 a 40 eury.

Pražany ale čekají v souvislosti s Opencard i další novinky. O vydání karty bude nově možné žádat přes internet, a nebude tak již třeba běhat například do knihoven, kde je možné nyní o kartu zažádat. Slevy na Opencard budou nově poskytovat i někteří komerční partneři projektu, například obchodníci.

Opencard vyvolává odpor veřejnosti i protesty

Proti korupci na pražské radnici ve spojitosti s kauzou Opencard dnes v centru Prahy demonstrovala asi padesátka aktivistů obecně prospěšné společnosti Respekt institut. Kolemjdoucím rozdávali obálky s veřejnou výzvou primátorovi Pavlu Bémovi, aby se veřejně vyjádřil k otázkám kladeným kolem Opencard veřejností a médii.

Aktivité skandovali hesle typu: „Nechceme korupci, nechceme obálky, nechceme Opencard! Občané uvědomte si, že musíte s korupcí bojovat, přidejte se k nám.“

  • Jana Ryšlinková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1527/152611.jpg
  • Demonstrace proti Opencard autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1527/152613.jpg
Vydáno pod