Ministerstvo financí chce vymámit daně z hráčů pokeru

Praha – Stát hledá cestu, jak regulovat hraní pokeru za peníze. Nelíbí se mu, že se většina hráčů registruje v občanských sdruženích, jejichž organizátoři neodvádí z her žádné daně. Ministerstvo financí sice nemá odhad, kolik peněz lidé na neoficiálních turnajích prosází, mnohdy se ale hraje i o statisícové částky. Situaci by měla zlepšit novela loterijního zákona, kterou má nyní na stole Parlament.

Ministerstvo vnitra už eviduje víc než 150 občanských sdružení, která organizují pokerové turnaje. Ačkoliv podle zákona se může o peníze hrát jen v kasinech, ministerstvo vnitra taková sdružení stále povoluje. Pokerové kluby většinou sdružují desítky členů, některé pražské jich ale mají až několik set. Další tisíce lidí pak hrají po internetu.

Stát nyní nemá žádné nástroje, jak si na hráče pokru došlápnout a jejich turnaje regulovat. Páku by mu ale měl přinést nový loterijní zákon. Pokerové turnaje by podle novely mohla pořádat nejen kasina, ale také organizátoři, kteří splní zákonem stanovené podmínky a budou registrovaní.

Ministerstvo financí chce zdanit poker (zdroj: ČT24)

„Lidé by pak neměli zapotřebí chodit do nějakých restaurací a klubů a mohli by hrát poker oficiálně,“ prohlásil ředitel odboru státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí Karel Korynta.

V čem poker spočívá?

Poker je hra minimálně pro čtyři hráče. Hraje se s francouzskými nebo whistovými kartami o 52 listech. O vítězství rozhoduje nejen štěstí, ale také taktika a takzvané blufování. Při něm hráč předstírá, že má v ruce nejvhodnější kombinaci karet.

Poker patří mezi nejpopulárnější hry na světě. V poslední době se přitom pokerové bitvy stále víc přesouvají na internet. V on-line formě mu například pravidelně holduje na deset milionů Američanů a víc než šest milionů hráčů ze západní Evropy.

Karty
Zdroj: ČT24