Většina z unijní „desetiletky“ zřejmě spadne pod stůl

Brusel – Lídři Evropské unie zatím zřejmě nedají zelenou některým konkrétním cílům, které Evropská komise vytyčila pro novou unijní desetiletku. Z řady stran se totiž na plán k zajištění nových pracovních míst a ekonomického růstu snesla kritika. Například slovenský premiér Robert Fico označil cíle unijní strategie za absolutně iluzorní.

Podle představ komise by jedním z cílů, které by měla EU podle strategie do roku 2020 dosáhnout, mělo být zvýšení míry zaměstnanosti u populace ve věku 20 až 64 let z dnešních 69 na nejméně 75 procent. Tento cíl by měl podle návrhů závěrů summitu zůstat nezměněn. Naopak v oblasti vzdělávání a chudoby státníci zatím konkrétní mety zřejmě odmítnou stanovit.

Dalším z cílů, které eurokomisaři navrhují, je, aby EU dávala v roce 2020 na vědu a výzkum tři procenta HDP. S tím má ale problém Slovensko. Jeho premiér Robert Fico právě tento ukazatel vybral jako příklad, když kritizoval nereálnost cílů. Prohlásil k tomu, že na Slovensku by v roce 2015 mělo na tento účel proudit jen asi 1,8 či 1,9 procenta HDP. Těžko tak čekat, že by se pak situace výrazně zlepšila v dalších pěti letech.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Fico: Nová strategie skončí jako ta minulá - fiaskem

Fico šel ale ve své kritice nové unijní desetiletky ještě dál. „Podle mého názoru dopadne tento dokument jako lisabonská strategie,“ připomněl předchůdkyni nyní připravovaného dokumentu. Lisabonská strategie měla do roku 2010 z unie učinil nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa, což se nestalo. „Skončilo to fiaskem,“ řekl otevřeně slovenský premiér. „Považuji tyto cíle, které jsou navrhnuté, za absolutně iluzorní,“ dodal.

Od českých zástupců zase zaznívaly pochyby před jednáním třeba ohledně cíle v oblasti chudoby. Podle návrhu komise si měla unie dát cíl, že počet lidí žijících v chudobě klesne o 20 milionů. Jenže z různých stran byly slyšet hlasy, že podobná věc by ve strategii pro růst a zaměstnanost být neměla.

Podle návrhů závěrů, které se nicméně ještě mohou změnit, ale ono zmiňované číslo nakonec zahrnuto nebude. Pasáž o chudobě sice zůstane, avšak prozatím jen ve velmi obecné rovině. O konkrétních metách se budou státníci bavit v červnu na dalším summitu, na němž by měla být strategie definitivně schválena.