Pohonné hmoty s výjimkou LPG stále zdražují

Praha – Lednové zvýšení DPH i spotřební daně a celosvětové zdražování ropy nutí motoristy v ČR sahat stále hlouběji do kapsy při čerpání pohonných hmot. V poslední době zaznamenaly ceny benzinu rekordní nárůst. Benzin je u nás nejdražší za poslední rok a půl, oproti loňskému březnu stojí v průměru o 5 korun více. Ceny nafty se na mnoha čerpacích stanicích pohybují nad 29 korunami za litr. ČR se tak výší ceny na naftu aktuálně řadí na osmé místo v Evropě. Nárůst cen potvrdily také zveřejněné údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ). Mírný pokles podle nich zaznamenal pouze plyn LPG.

Nejprodávanější benzin Natural 95 se v pondělí prodával průměrně za 31,63 koruny za litr, a byl tak o 20 haléřů dražší než o týden dříve. Ceny pohonných hmot nepřetržitě rostou již čtyři týdny po sobě. Podle odborníků se však v následujících týdnech motoristé nemusejí obávat dalšího dramatického zdražování – to by mohlo přijít až s letní motoristickou sezonou. Tehdy se navíc do cen může promítnout také zvýšené množství hurikánů, které každoročně postihuje ropné oblasti na středozápadě USA.

„V nejbližších dnech to vypadá příznivě. Motoristé by se neměli obávat nějakého dramatického zvýšení cen, ty hodnoty se spíše stabilizují. V létě se však projeví faktor sezonnosti. V letních měsících, spolu s tím, jak se blíží motoristická sezona, tak tradičně zdražují pohonné hmoty, ceny se mohou vyšplhat až ke 34 korunám,“ tvrdí analytik Petr Čermák.

Rozhovor s Petrem Čermákem a Václavem Lavičkou (zdroj: ČT24)

Údaje ČSÚ z minulého týdne:

Motorová nafta zdražila o devět haléřů a prodávala se v průměru za 29,76 Kč/l. Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zdražil průměrně o 20 haléřů a prodával se za 31,01 koruny za litr. O jeden haléř naopak zlevnil plyn LPG, který se prodával průměrně za 14,64 Kč/l.

Lidem v pohraničí se tak vyplatí zajet za hranice a natankovat na Slovensku, v Polsku nebo v Rakousku. Zde totiž doplnění benzinu v současnosti vyjde levněji. „Naopak Německo stále zůstává dražší, kolem 1,40 eura,“ dodal novinář Václav Lavička.

Pohonné hmoty
Zdroj: ČT24