OP Prostějov zase o krok blíž k bankrotu, vzdal se restrukturalizace

Prostějov – Vedení oděvního podniku OP Prostějov, který je od ledna v úpadku, se vzdalo práva na sestavení plánu reorganizace. Nesehnalo peníze na provoz. Reorganizaci, která by zabránila konkurzu a umožnila pokračovat ve výrobě, firmě začátkem března povolili věřitelé. Vedení oděvního podniku jim nyní navrhuje, aby plán reorganizace navrhli sami.

Na sestavení vlastního plánu restrukturalizace dostal OP Prostějov od věřitelů 120 dnů. Vzdal ji ale po necelém měsíci. Důvod? Nedostatek financí na provoz. „Společnosti se dosud nepodařilo zajistit dostatečné finanční zdroje na provozní financování, které by umožňovalo kontinuální pokračování aktivit firmy v rámci reorganizace,“ vysvětlil mluvčí firmy Karel Samec.

Co bude s firmou dál, je nyní na věřitelích. O reorganizaci se mohou pokusit sami. Pokud se pro tuto možnost rozhodnou, poskytne jim management podniku veškerou součinnost. Další osud oděvního podniku by mohlo nastínit předběžné zasedání věřitelského výboru, které se uskuteční v úterý.

OP: Žádný problém, jen administrativní krok

Podle Samce ale není situace nijak dramatická. Fakt, že se podnik vzdal vytvoření vlastního plánu na reorganizaci, ještě neznamená, že bude v dohledné době propouštět. Dodal, že dnešní rozhodnutí firmy považuje spíše za administrativní akt.

OP Prostějov se dostal do insolvenčního řízení ve druhé polovině ledna na vlastní žádost. K tomuto kroku ho donutila špatná finanční situace. Zhruba třem stovkám věřitelů podnik dluží kolem 1,6 miliardy korun. Podle vedení podniku zapříčinil neutěšený stav propad tržeb, pokles marží a cash-flow. Podnik ale nadměrně zatěžuje také jeho široká prodejní síť, která je silně neefektivní.

Restrukturalizace podniku měla pomoci zachránit pracovní místa. Prostějovský oděvní podnik nyní zaměstnává asi 1 900 lidí, z toho více než 300 nyní pobývá na mateřské či rodičovské dovolené. Zda se podaří jejich práci zachovat, je kvůli krachu vlastních snah OP o restrukturalizaci nejisté.

OP Prostějov je jedním z nejvýznamnějších výrobců dámské a pánské konfekce. Do hlubokých ztrát se začal propadat od roku 2008. V posledních letech se rovněž houfně zbavoval zaměstnanců. Ještě na konci roku 2006 pro něj pracovalo téměř 5 000 lidí.