British Airways chystá další kolo stávek

Londýn – Část zaměstnanců vlajkové britské letecké společnosti British Airways chystá v noci na sobotu spuštění dalšího kola stávek. Palubní personál protestuje proti úsporným opatřením a propouštění, proti čemuž bojuje už několik měsíců. Na březen naplánoval dvě stávky, třídenní skončila v pondělí, v noci na sobotu začne druhá, čtyřdenní.

Management aerolinek před pár dny oznámil, že těm zaměstnancům, kteří se rozhodli s firmou bojovat, zruší některá privilegia. Vesměs mají ztratit výhody, které jsou velmi ceněné, například letenky zdarma nebo za velmi nízkou cenu. Tyto výhody zaměstnanci nemají ve smlouvě a jejich přiznání je plně na rozhodnutí zaměstnavatele, tvrdí firma.

Za jednáním managementu je prý snaha zastrašit, tvrdí odboráři

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Odboráři oznámení managementu okamžitě prezentovali jako snahu zastrašovat zaměstnance. Pokud se prý obě strany dohodnou, vedení firmy by tyto výhody mělo obnovit. Šéf aerolinek Willie Walsh je přitom obviňován z útoků na odbory a usiluje podle odborářů o rozbití jejich organizace. Walsh to odmítá.

První březnová stávka zaměstnanců palubního personálu British Airways se konala na přelomu minulého a tohoto týdne. Úsporná opatření, proti nimž zaměstnanci bojují, mají British Airways dostat z marasmu, do něhož podnik zavlekly dopady poklesu poptávky po letecké dopravě v důsledku hospodářské krize.

  • Willie Walsh zdroj: www.zimbio.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1506/150542.jpg
  • Stávka v British Airways autor: Kirsty Wigglesworth, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1517/151689.jpg