Další ropný šok se blíží, zázračným lékem možná bude břidlicový plyn

Praha – Ropa a zemní plyn patří k surovinám, bez kterých si už jen těžko dokážeme představit život. Jezdíme na ně, topíme s nimi, poháníme s nimi nezbytné stroje. Proto znamená každý růst jejich ceny pro celý svět šok, který se negativně projeví na obsahu našich peněženek. A že je na co se těšit! Z výzkumu společnosti Erste Group vyplývá, že v pořadí už čtvrtý ropný šok by mohl přijít již v roce 2012 nebo 2013. Protože se cena plynu odvíjí od ceny ropy, porostou obě ruku v ruce.

Cena ropy by opět mohla vyskočit nad sto dolarů za barel a spolu s ní půjde vzhůru i cena plynu. V následujících pěti letech by se mohla zdvojnásobit, a dostat se tak až k 10 dolarům za milion britských termálních jednotek, tedy blízko k maximům, která jsme poznali v průběhu roku 2008.

Zázračná pomoc? Možná břidlicový plyn

Tíživou situaci, která hrozí zpomalením celosvětového hospodářského vývoje, by mohla alespoň částečně usnadnit novinka posledního desetiletí, která je zatím hojně využívaná pouze ve Spojených státech. Je jí tzv. břidlicový plyn. Jde o zemní plyn uložený v neprostupných vrstvách břidlice. Dlouhá léta byly jeho zásoby pro lidstvo nedosažitelné, nyní se už ovšem v Texasu úspěšně těží. Ve Spojených státech už tento typ kryje 10 procent celkové spotřeby plynu a do roku 2020 by to mohlo být přes 50 procent. A hojné zásoby břidlicového plynu leží i v Evropě, například v Polsku nebo na Ukrajině. Zatím se zde ovšem netěží.

Břidlicový plyn mění pravidla energetické hry

„Břidlicový plyn znamená největší objev v energetice od objevu ropy,“ míní výkonný ředitel Julander Energy Fred Julander.

Podle predikcí výzkumné společnosti Wood Mackenzie by mohl břidlicový plyn už v roce 2020 uspokojovat téměř třetinu světové poptávky po plynu, a být tak využívanější než běžný zemní plyn, jehož zásoby se tenčí.

Horizontální vrt – jediný způsob, jak břidlicový plyn těžit

Jediný způsob, jak břidlicový plyn dobývat, je tzv. horizontální vrt. První metry se navrtají běžným vertikálním způsobem, když vrt dosáhne k ložisku plynu, přejde se do horizontální polohy. Skálu, ve které je plyn uložen, pomáhá rozbít hydraulické štěpení, ke kterému se používá voda, nejrůznější chemikálie a písek.

Vydáno pod