Další stávka palubního personálu British Airways vypukla

Londýn - Britské aerolinky už zrušily 29 dnešních letů z londýnského letiště Heathrow. Palubní posádky vstoupily do další stávky, tu si tentokrát naplánovaly na čtyři dny. Předchozí třídenní protesty přitom skončily teprve v pondělí. Zaměstnancům British Airways se nelíbí úsporná opatření a propouštění. Stávka postihne i některé spoje mezi Prahou a Londýnem.

Údajně největším nouzovým plánem ve své historii chce vedení aerolinek mírnit dopady stávky. Většina cestujících má proto zůstat v klidu. Přepravit by měly aerolinky 75 procent cestujících. „Mám radost, že budeme moci v nadcházejících dnech přepravit tak velké procento našich zákazníků do jejich zvolených destinací. Zároveň je mi líto těch, jejichž plány zmařila zcela neodůvodněná akce (odborového svazu) Unite,“ uvedl šéf British Airways Willie Walsh.

Provoz na letištích Gatwick a London City by se neměl vůbec zastavit. Ostatní lety zajistí posádky British Airways nebo letadla jiných najatých společností. S blížícími se Velikonocemi ale cestuje víc lidí, a tak se dá očekávat větší zmatek než při předešlé třídenní stávce. 

Mezi českou a britskou metropolí se ještě dnes mají uskutečnit všechny lety podle letového řádu, po další tři dny však bude společnost vypravovat denně pouze dva lety ze čtyř jedním směrem. České zastoupení British Airways cestujícím doporučilo, aby sledovali aktuální informace na internetové stránce British Airways.

Vedení British Airways zatím neplánuje s odborovým svazem Union, který zastupuje 90 procent palubního personálu, vyjednávat. Za svým plánem šetřit ročně 60 milionů liber mimo jiné propouštěním zaměstnanců si stojí. Společnost se tak chce vyrovnat s klesající poptávkou, kolísavými cenami paliv a sílící konkurencí nízkonákladových přepravců.

Těžkou hlavu ale situace dělá premiérovi Gordonu Brownovi. Odborový svaz Union patří mezi největší sponzory jeho strany. A kdyby spor uvnitř aerolinek pokračoval, mohlo by to labouristům ubrat cenné hlasy v květnových parlamentních volbách. Stávkovat se navíc poprvé za posledních 16 let chystají i britští železničáři.

British Airways
Zdroj: ČT24