Kolik stála kampaň k Opencard? Haguess to nechce komentovat

Praha – Firma Haguess na dotaz Otázek Václava Moravce nechce zveřejnit, kolik stála marketingová kampaň na podporu Opencard, která se objevuje v pražských ulicích. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, velký kritik projektu, vyjádřil pochybnosti, že by kampaň platila právě firma Haguess, myslí si, že peníze na billboardy mohl poskytnout pražský magistrát. To ale odmítl David Vodrážka, lídr pražské kandidátky ODS.

„Místo, aby se teď řešila Opencard, vidíme všude billboardy a poutače Opencard. Kdo je platí, teď se ptám já vás, kdo platí tuhle předraženou lživou kampaň v Praze na Opencard,“ položil Cyril Svoboda v Otázkách Václava Moravce dotaz Davidu Vodrážkovi. Ten opáčil: „Tuto kampaň platí soukromá firma Haguess. Z peněz hlavního města nešla ani koruna.“ 

Cyril Svoboda ale dál vyjadřoval pochybnosti: „Jestliže firma Haguess platí tu kampaň, tak jí platí z peněz pražského magistrátu. Nevěřím tomu, že firma Haguess dává dobrovolně tuto velkou kampaň jako dárek, tomu nevěřím.“ 

Ani sama firma Haguess nevnesla do případu světlo, když odmítla na dotaz Otázek Václava Moravce zveřejnit, kolik vlastně marketingová kampaň stála. 

Vyjádření firmy Haguess a Allshare Finance CE pro OVM:

„Rozumíme vašemu zájmu o projekt Opencard. Vaše dotazy se však týkají soukromých společností a nevidíme důvod, proč by měla ČT analyzovat jejich vzájemné vztahy. Společnost Haguess a Allshare Finance CE získaly zakázky na projektu Opencard v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, proto považujeme další obchodní vazby mezi uvedenými společnostmi za záležitosti nespadající do pořadu Otázky VM. … Vaše další dotazy týkající se marketingových aktivit souvisejících s projektem nebudeme nijak komentovat.“


Nad projektem Opencard se tak dál vznášejí otazníky. Nejasné je především jeho financování. David Vodrážka se snažil přiblížit, kolik dosud karta stála. „Zastupitelstvo hlavního města schválilo v roce 2006 na Opencard 1,3 miliardy korun. Dosud bylo utraceno 880 milionů korun s tím, že v Praze jedna Opencard vychází na 1 280 korun,“ uvedl a dodal, že ale lidé dostanou tuto kartu zdarma. „Pokud se prokáže, že tam bylo něco špatně, tak musí padat hlavy,“ myslí si Vodrážka.

V Otázkách Václava Moravce ovšem Cyril Svoboda i Markéta Reedová, pražská zastupitelka (Věci veřejné), obvinili pražskou ODS, že nechce kauzu Opencard řešit. Rada města totiž zrušila pravidelné schůzky zastupitelstva až do června poté, co minulé jednání provázely hádky s Cyrilem Svobodou, který se pokusil na jednání prosadit návrhy k jednání o Opencard. 

„Pavel Bém zneužívá zastupitelstvo, protože dokonce nesvolává zastupitelstvo hlavního města Prahy, jak by měl svolávat, protože se bojí otevřené debaty. Kdyby se nebál té debaty, tak ho svolá a budeme si tam vyprávět,“ okomentoval to Svoboda.

Podobný názor má i Reedová: „ODS zneužívá své pozice v Praze. To, že se zastupitelstvo nesejde dva měsíce, je skandální. …ODS, ačkoliv má v zastupitelstvu většinu, se bojí konfrontace nejenom z řad opozičních zastupitelů, ale také veřejnosti. My se pokusíme svolat mimořádné zastupitelstvo, doufáme, že se domluvíme s ostatními kluby.“ 

Aby se jednání konalo, musí o to požádat třetina zastupitelů. V zastupitelstvu hlavního města má ODS většinu 42 křesel ze 70, opozice má tedy více než třetinu.

  • Otázky Václava Moravce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1533/153229.jpg
  • Markéta Reedová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1533/153230.jpg
Vydáno pod