Šéfem představenstva pražského dopravního podniku bude Vodrážka

Praha – Novým šéfem představenstva pražského dopravního podniku bude první místopředseda ODS David Vodrážka. Místopředsedy byli zvoleni první náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) a zastupitel Antonín Weinert (ČSSD). O část pravomocí zároveň přijde ředitel podniku Martin Dvořák. Bez souhlasu představenstva smí nově podepisovat jen smlouvy v hodnotě do jednoho milionu korun.

Podle Rudolfa Blažka byla volba Vodrážky předsedou představenstva poměrně jednoznačná. „Je dlouholetým členem představenstva a navíc předsedou výboru dopravy (zastupitelstva hlavního města). Nevím, kdo by byl připravenější,“ řekl Blažek. Podobně tomu podle nového člena představenstva Milana Richtera (ODS) bylo i při volbě místopředsedů. Podle Richtera sedí Blažek i Weinert dlouho v orgánech společnosti a mají dost zkušeností.

Představenstvo Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP), které se v novém složení sešlo dnes poprvé, omezilo pravomoci ředitele podniku Dvořáka. Dosud mohl ředitel podle Blažka podepisovat některé mandátní smlouvy v hodnotách vyšších než jeden milion korun. „Chceme více vidět do fungování dopravního podniku a posílit pozici představenstva. Finanční situace podniku není optimální a musíme hledat úspory,“ zdůvodnil krok Blažek.

Dvořák může jako ředitel skončit úplně

Podle Dvořáka bude ale dnešní rozhodnutí platit jen přechodnou dobu. „Jen do té doby, než se vyjasní nové podpisové řády,“ řekl. Volbu předsedy a místopředsedů komentovat nechtěl. Už dříve se spekulovalo o tom, že by  Dvořák mohl být v následujících měsících z postu ředitele odvolán. Sám Dvořák pak v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál připustil, že by mohl na post sám rezignovat.

Představenstvo a dozorčí rada DPP změnily své personální obsazení minulý týden. Rada hlavního města totiž z představenstva odvolala ředitele Dvořáka, ředitele magistrátního odboru dopravy Jana Heroudka a radního pro dopravu Radovan Šteinera (ODS). Šteiner přešel do dozorčí rady. Odvolané členy nahradili Blažek, Richter a starosta Prahy 8 Josef Nosek (ODS). Blažek zároveň opustil post předsedy dozorčí rady. Do dozorčí rady byl také dosazen zastupitel Pavel Ambrož (KSČM).

Martin Dvořák
Zdroj: ČT24