Setuza do insolvence nepůjde

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud zamítl návrh na insolvenci proti ústecké Setuze. Ten podala společnost Sonchen Consulting Limited se sídlem na Kypru. Podle soudu ale firma dostatečně nedoložila, že by měla vůči Setuze splatnou pohledávku. Obě firmy se totiž kvůli svým vzájemným obchodům už od roku 2004 soudí v jiném sporu.

Soud už dříve rozhodl, že by Setuza měla spornou částku přes 12 milionů korun zaplatit, rozhodnutí ale není pravomocné, firma se odvolala k vrchnímu soudu. Nynější insolvenční návrh považuje Setuza za šikanózní s úmyslem poškodit ji a tvrzení firmy Sonchen Consulting Limited zcela popírá s tím, že není pravda, že částku není schopna uhradit, ale neudělá to proto, že dluh neuznává.

Setuza navíc tvrdí, že nedluží ani dalším společnostem uvedeným v návrhu na insolvenční řízení. S některými řeší závazky podle uzavřené dohody, s většinou vede o svých závazcích soudní spory.

Setuza - kdysi největší v Česku

Setuza, dříve v majetku kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, je dnes firmou, která nevyvíjí téměř žádnou činnost. Ještě předloni byla největším výrobcem rostlinných olejů a biopaliv v zemi, ale v prosinci 2008 výrobní činnosti včetně zaměstnanců předala firmám STZ a Oleofin patřících společnosti Via Chem Group. Kvůli podezřelým obchodům s akciemi Setuzy dostal letos Pitr šest let vězení.

Podnik se změnil v nevýrobní společnost, která měla jen vyřešit veškeré závazky ze své činnosti a postupně má jít do útlumu. Podle mluvčí nástupnické společnosti STZ Marie Logrové byla Setuza prodána v roce 2008 a je mimo skupinu podniků společnosti Via Chem Group.

Loni v červnu Krajský soud v Ústí nad Labem zastavil insolvenční řízení ve společnosti Setuza po dvou dnech. Podle soudkyně tehdy pražská advokátní a poradenská společnost A. T. Kearney, která se na Setuze domáhala zaplacení 18 milionů korun, nebyla k návrhu oprávněná. Na Setuzu soud v roce 2006 vyhlásil exekuci kvůli čtyřmiliardovou dluhu, který společnost měla vůči státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu. Stát se nakonec se Setuzou po zaplacení více než 1,1 miliardy korun dohodl na urovnání sporu a soud v létě 2007 exekuci zrušil.

Předloni podnik vykázal zisk kolem 346 milionů, rok předtím byl ve ztrátě přes 1,8 miliardy.