ODS: Za Paroubkovy sliby zaplatí každá česká rodina 250 tisíc

Praha – Pokud sociální demokraté vyhrají volby a splní všechny své předvolební sliby, připraví každou rodinu v Česku o nový automobil značky Škoda Fabia. Dnes na to poukázal hlavní volební konkurent ČSSD – Občanská demokratická strana. Ekonomický expert ODS Martin Kocourek rovněž zdůraznil, že pod taktovkou ČSSD by státní dluh vzrostl natolik, že by v květnu 2013 Česku bezprostředně hrozil státní bankrot. Plány ČSSD by také vedly k rychlému nárůstu nezaměstnanosti – ekonomika by přišla až o 60 tisíc pracovních míst.

„Jiří Paroubek vede populistickou kampaň, jsou to skutečně sliby chyby. Za čtyři roky za ně zaplatíme 650 miliard korun. Každá rodina v České republice tak zaplatí za Paroubkovy sliby 250 tisíc korun,“ prohlásil volební lídr a místopředseda ODS Petr Nečas.

Jen garance důchodů ve výši 55 procent čisté mzdy, kterou ČSSD slibuje voličům, vyjde podle propočtů ODS stát na 13 miliard ročně. Zvýšení a rozšíření přídavků na děti bude stát každý rok 20 miliard korun a na 30 miliard vyjde zvýšení rodičovského příspěvku. Výplata 13. důchodů, kterou občanští demokraté považují za úplatek penzistů ze strany sociální demokracie, vyjde daňové poplatníky na 7 miliard korun a za komplexní rekonstrukci státních nemocnic, na kterou ČSSD rovněž voliče láká, na 17,5 miliardy korun. A podobné to podle ODS bude i s dalšími sliby konkurenční strany.

Brífink ODS: Účet za sliby sociálních demokratů (zdroj: ČT24)

Volební lídr ODS Petr Nečas:

„Návrhy sociální demokracie znamenají vyšší daně, znamenají odchod firem a podnikatelského sektoru z České republiky do zahraničí. Tyto návrhy znamenají vyšší nezaměstnanost, ztrátu pracovních příležitostí a více lidí na sociálních dávkách. Znamenají vyšší dluhy a cestu ke státnímu bankrotu.“

Státní dluh vystřelí jako raketa

Všechny tyto výdaje povedou k nebývalému růstu deficitů a státního dluhu. „Mezi roky 2010 a 2013 se státní dluh a veřejný dluh více než zdvojnásobí. Co je ještě více alarmující, že po roce 2012 překročíme onu magickou hranici 60 procent podílu veřejného dluhu na hrubém domácím produktu, čímž pádem úplně vypadneme z Maastrichtských kritérií, která potřebujeme naplnit nejenom proto, abychom měli zdravé veřejné finance, ale i proto, abychom mohli vůbec usilovat o přistoupení k eurozóně,“ podtrhl Kocourek.

Prudký nárůst státního dluhu zvýší dluhovou službu, tedy sumu, kterou stát ročně zaplatí na úrocích, na 151 miliard korun. „To znamená, že například všechny podnikové daně, které se v České republice vyberou, půjdou pouze na splácení úroků ze státního dluhu,“ uvedl Kocourek s tím, že to ze státního dluhu udělá druhou nejnákladnější kapitolu státního rozpočtu.

Státní bankrot v květnu 2013

ODS se obává toho, že plnění slibů sociálních demokratů vyšle Česko na cestu končící podobnými problémy, jako má dnes Řecko. Země se tak vystaví bezprostřední hrozbě státního bankrotu. „Pokud by ČSSD prosadila a realizovala všechny své návrhy, o kterých hovoří, potom by situace státního bankrotu nastala v květnu 2013,“ varoval Kocourek.

Sociální demokraté nicméně tvrdí, že mají nástroje, kterými hodlají plnit své předvolební sliby a současně snížit schodek státního rozpočtu. Na straně příjmů mohou opatření přinést až 41 miliard, na straně úspor dalších 29 miliard korun. Více peněz do státního rozpočtu mají přinést například zvýšení daně z příjmů podniků z 19 na 21 procent a zavedení 38procentní sazby u daně z příjmů fyzických osob přesahujících 100 tisíc korun měsíčně. Sociální demokraté rovněž uvažovali o plošném zvýšení pojištění na sociální zabezpečení. Tyto kroky ovšem podle ODS nezůstanou bez dopadů. Místo vyšších příjmů pro rozpočet, budou znamenat prudký nárůst nezaměstnanosti.

Plány ČSSD = vyšší nezaměstnanost:

„Zvýšení sociálního pojištění o jedno procento a korporátních daní o dvě procenta může ve svém důsledku přinést až minus 60 tisíc pracovních míst na pracovním trhu,“ upozornil lídr moravskoslezské kandidátky ODS Pavel Drobil.

Dopadů slibů ČSSD se obávají i jiní

Náklady na sliby sociálních demokratů vyčíslily už dříve Hospodářské noviny. ČSSD by podle nich na své sliby potřebovala jen letos 47 miliard korun. Celkově ale deník při odhadu plnění slibů ČSSD dospěl k nižším částkám než ODS. Dopadů slibů sociálních demokratů se obávají i mnozí ekonomové a dodávají, že většina argumentů této strany je značně nerealistická.