Zákazem připojování solárních elektráren se zabývá antimonopolní úřad

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat rozhodnutím správce přenosové soustavy ČEPS nepřipojovat do sítě žádné nové sluneční elektrárny. Správní řízení, v němž by ČEPSu případně hrozila i pokuta, ale zatím nezahájil. Odpojování slunečních a větrných elektráren by prý kvůli zachování bezpečnosti dodávek elektřiny mohlo začít v létě příštího roku.

Mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa:

„Mohu potvrdit, že jsme obdrželi ve věci slunečních elektráren několik podnětů. Komunikujeme s ČEPSem a tuto věc nyní prošetřujeme.“

Předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEPS Petr Zeman varoval před technickými limity připojování fotovoltaických a větrných elektráren do elektrické sítě. Česká společnost pro větrnou energii ale závěr ČEPSu důrazně odmítá. Při současném tempu připojování solárních elektráren však podle Zemana hrozí situace, že bude výroba vyšší než spotřeba.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

ČEPS vyzval k pozastavení vydávání kladných stanovisek

Na začátku února proto ČEPS vyzval distribuční společnosti ČEZ, E.ON a PRE, aby pozastavily vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren. ČEZ, E.ON a PRE žádosti vyhověly a kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě přestala udělovat v polovině února.

Energetický regulační úřad registroval 19. ledna 470 megawattů výkonu instalovaného v solárních elektrárnách. V současné době je podle Zemana povolena realizace více než pět tisíc megawattů solárních a větrných elektráren. Podle České fotovoltaické průmyslové asociace je ale celkové číslo přesahující pět tisíc megawattů rezervací pro solární a větrné elektrárny.

Rozsáhlé solární elektrárny často ničí přírodu. Kvůli tomu, aby na fotovoltaické panely dopadalo co nejvíc světla, se často nepovoleně kácí stromy. Paradoxní výsledek původně ekologického záměru odhalila inspekce životního prostředí v Libereckém kraji. Podle inspektorů tam padly elektrárnám za oběť tisíce kusů dřevin.