Podnikatelé vstupují do volební kampaně

Praha – Vítězové posledních deseti ročníků soutěže Podnikatel roku vstoupili do volební kampaně. Sepsali totiž výzvu, ve které přesvědčují lidi, aby nevolili strany, které chtějí stát dál zadlužovat. Výzva Stop zadlužování je společným dílem desítky respektovaných podnikatelů. Upozorňují na rostoucí zadluženost státu. Podle nich už nyní dluží každý Čech sto třicet dva tisíc.

Podnikatel roku 2008, majitel společnosti Unicorn Vladimír Kovář:

„Jsme přesvědčeni o tom, že zadlužovat dál zemi je naprosto nesprávné a ve své podstatě i nesociální.“

Výzva nezmiňuje žádnou stranu, lidé z českého byznysu ale tradičně podporují spíš pravici. ČSSD se proti výzvě ohrazuje a tvrdí, že jí ve volbách hlasy nevezme. „Myslím, že by se museli pánové tak trošku specifikovaněji vyjádřit, zda tou stranou náhodou není ODS,“ reagoval předseda strany ČSSD Jiří Paroubek.

Reportžáz Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Ne všichni podnikatelé se k výzvě připojili. Například Hospodářská komora se rozhodla jít cestou osobních setkání s jednotlivými stranami. Tak jako minulý týden právě s ČSSD. Ostatní svazy o podpoře uvažují.

Zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý:

„Deficit veřejných rozpočtů je problémem, který velmi zajímá Svaz průmyslu a dopravy, ale o tom, jestli se připojíme, rozhodne představenstvo svazu průmyslu, které se bude konat první týden v dubnu.“

Někteří podnikatelé už dříve proti politikům veřejně vystupovali. Například podnikatel roku 2005 a majitel Student Agency Radim Jančura zaplatil kampaň proti ČSSD. Nelíbilo se mu, že kraje podepsaly s Českými drahami dlouhodobé smlouvy bez výběrového řízení.