Nízkonákladovky drtí konkurenci

Praha – Britská nízkonákladová společnost EasyJet přidá od léta počet letů z Prahy o polovinu – na 51 linek týdně. Celkem pak chce letos z Prahy přepravit 375 tisíc lidí. Nízkonákladové aerolinky doslova drtí ty tradiční. Ještě v roce 1999 přepravili nízkonákladoví dopravci kolem dvanácti milionů lidí. Za deset let to bylo již přes 162 milionů.

Navíc nízkonákladoví dopravci byli asi jedni z mála, kdo na světové hospodářské krizi profitovali. Za poslední rok si tak na své konto připsali o třináct milionu cestujících víc. Celkově ale letecká přeprava osob v Evropě klesla o více než pět procent.

Marketingová ředitelka EasyJet Verena Keimer:

„Myslím, že v době recese na našich palubách létá více byznysmenů. Je to otázka ceny, všichni chtějí šetřit.“

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Z Prahy bude v létě létat deset nízkonákladových společností. Prostor tu podle EasyJet je velký. Z Česka totiž na palubách levných aerolinek odlétá necelých dvacet procent pasažérů. Evropský průměr přitom je 36 procent. „V roce 2009 byla obsazenost letadel z Prahy necelých 69 procent, teď to jde nahoru a v současné době to je 72 až 73 procent,“ dodává ředitel pro letecký obchod a marketing Letiště Praha Stanislav Zeman.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu IATA odhaduje, že v průběhu příštího roku by se měla přeprava ve světě vrátit i k zisku. Organizace už dříve uvedla, že na letošní rok u aerolinek počítá s úhrnnou ztrátou asi 2,8 miliardy dolarů.