British Airways čeká poslední den stávky - ale na jak dlouho?

Londýn – I dnes budou letové linky mezi Prahou a Londýnem omezeny. Britské aerolinky British Airways totiž čeká poslední avizovaný den stávky palubního personálu. Dnes v noci tak po čtyřech dnech stávka končí, aniž firmě přinesla vážnější ztráty. Dnešek tak uzavře již druhé kolo protestů. Podle aerolinek by se ale poslední den stávky měl dotknout jen malého procenta cestujících, kteří si rezervovali spoje. Odboráři však nevyloučili opakování stávek i v budoucnu.

Stávka dopadla pro British Airways podle firmy ještě lépe než předešlá třídenní stávka z předminulého víkendu. Přepravce sice rušil každý den desítky letů z hlavního londýnského letiště Heathrow, z dalších londýnských letišť Gatwick a City však létal normálně. Společnost přepravovala denně více než 75 procent cestujících a v práci zůstalo 60 procent palubního personálu. Firma během stávky vypravovala z Prahy do Londýna stejně jako opačným směrem pouze dva lety ze čtyř.

Odboráři protestovali kvůli masivnímu šetření aerolinek. Palubní personál bojuje proti úsporným opatřením a propouštění už několik měsíců. British Airways chce tímto způsobem zalepit pokles poptávky a ročně ušetřit 62,5 milionu liber. Hrozbou pro ně jsou i kolísavé ceny paliv a sílící konkurence nízkonákladových přepravců. Snížily proto počet stevardů na dlouhých letech a na 2 roky zmrazily platy.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Aerolinky stávky přežily, stávkující prohráli

Stávkující ale neuspěli, šéf firmy Willie Walsh vyhlásil nad odbory vítězství a vyzval je k přijetí posledního návrhu firemního vedení. V otevřeném dopise generálnímu tajemníkovi odborového svazu Unite Tony Woodleymu vyzval odboráře k hlasování o nabídce, kterou management předložil odborům před deseti dny, tedy před zahájením stávek.

Šéf British Airways Willie Walsh v dopise odborovému předákovi

„Vím, že chcete dohodu.“ „Vy a já možná máme na tuto nabídku odlišné názory. Nejdůležitější však jistě je, co si o ní myslí členové sami. Nechte členy hlasovat, Tony.“

Odbory však žádají po managementu obnovení rozhovorů, aby se předešlo dalším stávkovým akcím. „Zdravý rozum nyní vyžaduje, aby se Unite a British Airways sešly u stolu a sjednaly dohodu, která uspokojí obě strany,“ napsal Woodley Walshovi. Připomněl slib odborů, že nebudou stávkovat o Velikonocích, takže na nalezení řešení je čas nejméně dva týdny. Odbory o víkendu varovaly před dalšími stávkami, pokud v jednáních o jejich požadavcích nenastane průlom.

Stávkující se nejspíš nevyhnou trestu

Zaměstnance, kteří se protestů zúčastnili, teď čeká postih. Management jim chce zrušit některá privilegia. Jde například o letenky zdarma. Vedení společnosti zaměstnance obviňuje z toho, že chtějí zničit Velikonoce tisícům rodin. To odbory označily za zastrašování. Společnost nicméně uvádí, že ji jeden den stávky přijde na zhruba 5,5 milionu liber. To je méně, než se původně čekalo. Odbory tvrdily, že minulá třídenní stávka stála firmu 15 až 20 milionů liber denně.